Avto
24 ogledov

Prednosti, če se boste zaleteli s Hrvatom

Nesreča na Hrvaškem Pixsell
Z vstopom Hrvaške v EU so slovenski vozniki ob prometni nesreči med obiskom južne sosede bolje zaščiteni.

Na Slovenskem zavarovalnem združenju so ob vstopu Hrvaške v evropsko povezavo pojasnili, da se je s 1. julijem tudi na to državo razširil sistem varstva obiskovalcev, ki sicer v preostalih 27 članicah velja že dlje.
Tako lahko po novem slovenski oškodovanci ob prometni nesreči, v katero so udeleženi z voznikom motornega vozila, registriranega in zavarovanega na Hrvaškem, uveljavljajo povračilo škode v Sloveniji pri imenovanem pooblaščencu hrvaške odgovornostne zavarovalnice. 

To pomeni, da če slovenski oškodovanec ob prometni nesreči ne bi pridobil podatkov o zavarovanju vozila s hrvaško registrsko oznako (če sta udeleženca pomanjkljivo izpolnila evropsko poročilo ali pa ga sploh nista, ker je na kraj prometne nesreče prišla policija), o zavarovanju hrvaškega vozila poizve prek Slovenskega zavarovalnega združenja.

Tam lahko najde tudi podatek o imenu in naslovu pooblaščenca hrvaške odgovornostne zavarovalnice v Sloveniji, pri katerem bo lahko vložil odškodninski zahtevek ter opravil druge postopke glede ocene škode in njene povrnitve. Pooblaščenci postopek obravnavajo v slovenskem jeziku in imajo vsa potrebna pooblastila za zastopanje tuje odgovornostne zavarovalnice glede poravnave škode.

Komentarjev 1
  • Oxxo 17:47 02.julij 2013.

    Zelo koristno!