Avto
1251 ogledov

Predstavili nove policiste, ki jih bodo vozniki srečevali ob cesti

Policijska silhueta
1/4
GPU
Policija je predstavila novost na naših cestah.

Na območjih cest Predel-Bovec, Žaga-Kobarid, Trenta-Bovec, Staro selo-Kobarid in Robič-Staro selo bodo policisti uporabljali silhuete policistov in policistk z radarjem. Namen silhuet, ki so v naravni velikosti, je opozarjati voznike na nevarnosti na cestah in jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje. 

Podobne silhuete je slovenska policija v preteklosti že uporabljala. Uporaba pa je imela pozitiven preventivni učinek, saj so vozniki, ko so opazili silhueto, zmanjšali hitrost vožnje, zaradi česar se je posledično umiril promet.

"Majhen, a odločen korak v pravo smer"

Sestanka v Kobaridu, ki ga je organizirala Javna agencija RS za varnost prometa, so se poleg slovenskih policistov udeležili tudi predstavniki avstrijske in italijanske policije. "Gre za poskusni ukrep, zaenkrat smo postavili pet silhuet na območju Zgornjega Posočja," je dejala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in dodala, da si policija prizadeva, da bi se v prihodnje okrepilo tudi število prometnih policistov. Obenem je izrazila upanje, da bomo v Sloveniji nekoč dosegli skupen cilj, to je vizijo 0.

"Veseli me, da smo se srečali z vsemi predstavniki, ki se ukvarjajo v Posočju s prometno varnostjo. Takšna srečanja in povezovanja zagotovo prispevajo k boljši prometni varnosti. Zavedam se, da gre za majhne korake, vendar gre za odločne korake v pravo smer. Kajti prometna varnost zadeva se nas. In dokler se tega ne bomo zavedali in dokler bomo mislili, da je prometna varnost stvar samo agencije za varnost prometa in policistov, je ne bomo izboljšali. Naš cilj ni pripravljati zakone, ki bodo višali kazni, temveč je cilj preventiva, izobraževanje in opozarjanje. Naši cilji so povezovanje, spodbujanje vsakega posameznika h kritičnemu premisleku in odgovornemu ravnanju ter spodbujanje vseh udeležencev v prometu k strpni vozniški kulturi. Kajti s prometno varnostjo bomo lahko zadovoljni šele, ko na naših cestah ne bo nihče več izgubil življenja," je dejala v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko.

silhueta policija policisti Posočje | Avtor: GPU GPU

Zaskrbljujoča statistika v Posočju

Policisti PU Nova Gorica so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta obravnavali skupno 519 prometnih nesreč (leta 2018 so jih obravnavali 479, leta 2017 pa 481). V primerjavi z enakim lanskim obdobjem je v porastu tudi število smrtnih prometnih nesreč, ki jih je bilo letos na tem območju 7 (leta 2018 4, leta 2017 7), v še večjem porastu pa je število smrtnih žrtev, ki jih je bilo letos že 11 (v letu 2018 so bile 3, leta 2017 pa 6). Kar 8 od skupaj 11 smrtnih žrtev na območju PU Nova Gorica, je življenje izgubilo v 4 prometnih nesrečah, ki so se zgodile v Zgornjem Posočju (7 jih je umrlo na območju Policijske postaje Bovec, 1 na območju Policijske postaje Tolmin).

Policijska uprava Nova Gorica je pripravila načrt ukrepov za izboljšanje stanja. Načrt vključuje predvsem povečan nadzor prometa in večjo prisotnost policistov. Na tem območju se je povečala tudi prisotnost policistov Specializirane enote za nadzor prometa.

Vzporedno pa potekajo tudi številne preventivne aktivnosti, predvsem v smislu osveščanja voznikov. Tako so bile s pomočjo občin v Zgornjem Posočju postavljene številne opozorilne table z meritvami hitrosti "Vi vozite", v sodelovanju z lokalno skupnostjo in občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je bilo izvedenih več medijskih in drugih aktivnosti za osveščanje in izobraževanje voznikov, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa je bila izdelana preventivna zloženka v več jezikih, ki opozarja voznike na cestne pasti in je bila razdeljena po turistično-informacijskih pisarnah, kampih, moto zborih doma in v tujini itd.

silhueta policija policisti Posočje | Avtor: GPU GPU

Nič kaj spodbudno tudi na državni ravni

V letošnjem letu se je število smrtnih žrtev glede na leto poprej povečalo tudi na državni ravni. Policisti so tako v prvih sedmih mesecih po vsej Sloveniji obravnavali 10.241 (10.333) prometnih nesreč. V teh prometnih nesrečah se je 409 oseb (477) hudo telesno poškodovalo, 3.543 (3.934) pa lahko telesno poškodovalo. Umrlo je 66 (54) udeležencev cestnega prometa. V smrtnih prometnih nesrečah je umrlo največ voznikov osebnih avtomobilov, in sicer 18 (17), 12 (8) potnikov v osebnih avtomobilih, 11 (7) voznikov motornih koles in 11 (8) pešcev. Najpogostejši vzroki so še vedno vožnja z neprilagojeno hitrostjo, nepravilna stran in smer vožnje ter neupoštevanje pravil prednosti.

Policisti vse udeležence cestnega prometa pozivajo k previdnosti, strpni vožnji v skladu s cestnoprometnimi pravili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.