Avto
58 ogledov

Pregledovali bi sumljive tuje kombije

Bel kombi Shutterstock
Kršitve. Policisti so v zadnjih treh letih pri nadzoru prometa naleteli na skoraj 21 tisoč voznikov s tehnično neustreznimi vozili, ki ogrožajo tudi druge udeležence na cestah, in jih kaznovali.

"Policist lahko ob ugotovitvi takšnih kršitev motorno ali priklopno vozilo izloči iz prometa in odredi izredni tehnični pregled," poudarjajo na policiji. V zadnjih treh letih so policisti tako odredili okoli 1.700 izrednih tehničnih pregledov.

Izločanje iz prometa

V državni agenciji za varnost prometa pa si prizadevajo, da bi ob pomoči policije omejili promet na prvi pogled tehnično neustreznim vozilom, predvsem z registrskimi oznakami Romunije in drugih držav južnega Balkana, ki jih opažajo med prevozi skozi Slovenijo. "Zavzemamo se za vzpostavitev tako imenovanih inteligentnih parkirišč, na katerih bi lahko opravljali izredne tehnične preglede in tudi popravljali vozila, ki se pokvarijo na poti. Po mojem mnenju bi bila štiri parkirišča dovolj; vsako na enem avtocestnem kraku. Družba za avtoceste je že izrazila pripravljenost za njihovo vzpostavitev," pojasnjuje šef agencije Franc Pojbič.

Pojbič meni, da bi bila pri tem v veliko pomoč avtocestna policija: "Poskušamo oživiti projekt Pegaz, ki je bil že pripravljen. Kako jo potrebujemo, kažejo dogodki, kot je bil na gorenjski avtocesti, ko je voznik vozil v nasprotno smer. Policija ga ni izsledila, ker je predaleč, ker je preveč zasedena, ker ima izrabljena in nevarna vozila, policisti pa so neusposobljeni. Prepričan sem, da bi avtocestno policijo dobili takoj, če bi ta voznik ubil pet ljudi. Ali je to res cena, ki jo moramo plačati, da jo dobimo?"

Neregistrirana in tehnično neustrezna vozila, ki jih je odkrila policija:

Leto

2010

2011

2013

Tehnično neustrezna vozila

13.424

12.500

7.641

Vozila brez veljavne registracije

9.801

8.988

6.182

Število izredno odrejenih tehničnih pregledov

564

634

412

Komentarjev 4
  • johan10 10:21 15.julij 2013.

    Ti si pa res "en maneken"

  • HansAndersen 10:13 15.julij 2013.

    Pravilno! Sam se veliko vozim ob vikendih MB-CE-MB, in srečam veliko teh prenatovorjenih kombijov in zraven tega še vozijo nevarno. Tako bi policija končno pokazala kako uspešna je...

  • maneken 10:11 15.julij 2013.

    "...vsak sigurno prevaža ukradeno robo !!"ti si pa res en johan