Avto
1044 ogledov

Preobrat: v boj za VW klobaso celo nekdanji kancler

Gerhard Schröder Epa
Ukinjanje znamenite Volkswagnove klobase dobiva širše razsežnosti, vanje vpleten najvišji nemški menedžment.

Nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja so morali pomiriti iz samega vrha koncerna: klobasa ostaja!

Danes 77-letni Gerhard Schröder se je kot predhodnik Angele Merkel na vodilnem nemškem položaju z ogorčenjem odzval na informacije, da bo Volkswagen ukinil svoj najbolj množičen proizvod številka 199 398 500 A - klobaso. V koncernu so se namreč odločili, da v menzi v osrednji stavbi v Wolfsburgu v luči boja proti podnebnim spremembam ukinjajo večino mesnih menijev, s tem pa tudi svojo originalno "currywürst", ki jo v lastnih obratih izdelajo v količini kar sedem milijonov na leto. 

Kot velik ljubitelj hrane je nekdanji kancler na poslovnem omrežju LinkedIn zabrusil, da če bi bil sam v aktualnem nadzornem odboru Volkswagna, česa takšnega ne bi nikoli dopustil. "Vegetarijanska prehrana je dobra, to prakticiram tudi sam. Ampak brez currywursta? Ne!" Ob tem se je vprašal, ali si zaposleni resnično želijo odpravo klobase z menijev. "Currywurt s pečenim krompirčkom je eden od glavnih stebrov za delavce v proizvodnji in tako bi moralo ostati."

Volkswagen logo 199 398 500 A Avto VW ukinja svoj najbolj množičen izdelek

Schröder, danes še vedno zelo vpliven lobist, je bil med svojimi številnimi funkcijami sicer nekoč že član nadzornega odbora Volkswagna, poroča AutomobilWoche. 

V mnenju se mu je javno pridružil še šef nemškega Telekoma Tim Höttges, ki je Schöderjev zapis komentiral z "Rad imam currywurst!"

Jürgen Stackamnn, ki je do septembra vodil prodajo pri Volkswagnu, pa je bil do Schrőderja zelo kritičen: "Volkswagen je spet vodilen na nekem področju in po krizi praktično sam kot pionir potiska naprej nemško avtomobilsko industrijo. Vas pa kot nekdanjega predstavnika podjetja skrbi klobasa?"

Volkswagen klobasa | Avtor: Epa Epa

"Dragi Gerhard, ne skrbite ..."

V Volkswagnu so se na odpor v najvišjih nemških poslovnih krogih hitro odzvali: "Dragi Gerhard Schröder, currywursta zagotovo ne odpravljamo," je zapisal šef blagovne znamke Volkswagen Ralf Brandstätter. Direktor za kadre v koncernu Gunnar Lilian, nekdanji politični sopotnik iz stranke SDP, pa je dodal: "Dragi Gerhard, prosim ne skrbite: Volkswagen currywurst ostaja!" Hkrati je Schröderja povabil na degustacijo v Wolfsburg, kjer bi mu poleg izvirne ponudili še vegansko različico. 

Kot je zdaj mogoče razumeti dogajanje glede na interno pismo, so nameravali v koncernu originalno klobaso umakniti iz podjetniške menze v osrednji stolpnici v Wolfsburgu, še naprej pa naj bi ostala na menijih v bližnji menzi in tudi v menzah drugih tovarn.

Ena od raziskav je pokazala, da bi 21 odstotkov Nemcev podprlo odločitev podjetij, če bi na menije v menzah uvrstili le nemesne jedi. 68 odstotkov pa bi takšni potezi nasprotovalo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 10:16 12.avgust 2021.

    hrenovka v plastiki. to je to. za to smo se borili.

  • Leona_Carroll 10:06 12.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦