Avto
8952 ogledov

Preverili smo: Kaj slovenski kupec doplača, ko kupuje avto?

Avtomobilski salon v Parizu Epa
Pri različnih avtomobilskih znamkah smo se pozanimali, kaj kupci vozil v Sloveniji najpogosteje izberejo iz seznama doplačil ob nakupu novega avtomobila.

Na stopnjo opremljenosti močno vpliva cena avtomobila, tudi razred, v katerega se avtomobil uvršča. Če smo pred leti pogosto doplačevali za atraktivna platišča, tudi barvo vozila, pa se želje spreminjajo. Vse več ljudi doplača za pripomočke za varnost in udobje, čeprav se nekatere stvari ne spreminjajo.

Sportage Avto Naši policisti spodbudili kupce vozil k nakupu dodatne opreme

Iz Opla so med elementi dodatne opreme ali paketov, ki si jih kupci njihovih vozil zaželijo najbolj pogosto, če že niso del standardne opreme, izpostavili: prilagodljive žaromete v matrični LED tehnologiji, asistenčne sisteme, vključno s parkiranjem infotainment sisteme in sedeže, ki se ponašajo s certifikatom ortopedov (AGR). Kupci oplov, različno od modela do modela in stopnje opremljenosti, v povprečju izberejo dodatno opremo nekje v rangu 10-20 odstotkov cene vozila.

Avtomobilski salon v Parizu | Avtor: Epa Epa

Kupci vozil znamke Kia v Sloveniji najpogosteje s seznama doplačil izberejo gretje volana, LED luči in zadnje parkirne senzorje (ceed sportwagon). Koliko kupec odšteje za dodatno opremo, ne morejo oceniti, saj se pogosto stranke odločijo za nakup dodatka z nakupom višjega opremskega paketa.

Pri Nissanu je še vedno med najbolj priljubljenimi dodatki kovinska barva, kupci pa pogosto doplačajo tudi za nabor asistenčnih sistemov, ki ga označujejo z imenom safety shield (prepoznavanje prometnih znakov, sistem za pregled mrtvega kota, pomoč pri samodejnem parkiranju …)

Nakup avta Avto S tem prodajalci avtomobilov največ zaslužijo

Trije najljubši dodatki pri Renaultu so kovinska barva, varnostni paketi in rezervno kolo. Tudi kupci Suzukija na vrh seznama, ob koritu prtljažnika in stranskih zaščitnih letvah, postavljajo komplet rezervnega kolesa.

salon Lexus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Iz slovenskega Volkswagna so nam odgovorili, da težko definirajo najbolj priljubljen dodatek, ker imajo veliko paketov, ki se dopolnjujejo oziroma nadgrajujejo. »Po naši oceni stranke največ povprašujejo po LED žarometih, kovinski barvi, dodatno zatemnjenih steklih zadaj, kameri za vzvratno vožnjo, platiščih, app connectom in navigaciji,« odgovarjajo pri Volkswagnu, iz Škode pa smo dobili odgovor, da se dodatki razlikujejo od modela do modela. »Na splošno pa lahko rečemo, da so najpogostejša dodatna oprema barva, platišča, LED luči, parkirni senzorji oziroma vzvratna kamera.«

BMW serija 7 in X7 Avto Znano, kupci katere znamke odštejejo največ denarja za dodatno opremo

Pri premijski znamki Audi so »top trije« doplačljivi dodatki navigacija, LED žarometi in paket opreme S-Line.

Mercedes-Benz MBUX Avto Dodatno opremo bo mogoče izbirati tudi po nakupu avtomobila

Iz Peugeota so navedli, da stranke pri nakupu novega vozila v povprečju za dodatno opremo odštejejo 1230 evrov, je pa to odvisno predvsem od vsakega modela posebej. Želene opcije so pri strankah peugeotov parkirni senzorji in avtomatska klima, ki sta v veliki večini že serijsko vključeni v končno ceno. »Zato so pri nas med strankami zaželene opcije kamera za vzvratno vožnjo, LED luči in aktivni tempomat,« odgovarjajo pri Peugeotu. Pri koncernskem partnerju Citroënu pojasnjujejo, da je v njihovih najnovejših izdelkih veliko varnostnih sistemov že del serijske opreme, na nekaterih modelih že od vstopnega nivoja naprej, na nekaterih pa vozila te sisteme dobijo z višjimi nivoji.

Avtosalon Ženeva | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Kupci Citroënov se v povprečju odločajo za kar nekaj dodatne opreme, največ izmed njih pa se jih odloča za parkirne senzorje zadaj, zložljiva ogledala, samodejno klimatsko napravo, usnjen volan, lita platišča, sredinsko konzolo (pri modelu berlingo), otroški paket (pri modelu berlingo, C4 spacetourer).
 

Komentarjev 2
  • samo.jst 10:47 19.november 2019.

    Na oko bi rekel, da je to jamstvo... ker je to praktično edino doplačilo na voljo za rabljeno vozilo.

  • Pepe007 08:18 19.november 2019.

    Verjetno bo v kratkem tudi volan za doplačilo. Sklepam po tem, da parkirni senzorji in rezervno kolo niso v osnovnem paketu ...