Avto
3490 ogledov

Pri nas ena najboljših cest na svetu

Infografika Getgeared.co.uk
Specializirana britanska motoristična spletna stran je objavila seznam šestih najboljših svetovnih cest za motoriste. Med njimi je tudi Slovenija, še tri so v naši neposredni bližini.

Pred pričetkom nove motoristične sezone so pri Getgeared.co.uk, eni najbolj znanih britanskih strani za ljubitelje motornih dvokoles objavili svoj seznam šestih cestnih odsekov, ki jih mora motorist prevoziti v času življenja. 

Tako kot vedno pri teh seznamih je možnosti razpravljanja o upravičenosti uvrstitve tega in onega odseka veliko, tokratni izbor pa je še posebej zanimiv, saj se je na njem znašel odsek med Kranjsko goro in Trento. Malce nerazumljivo avtorji sicer navajajo, da si ga Slovenija deli z Italijo.

Takole pravijo v opisu: "Želite čutiti veter v laseh? Potem ta odsek iz Slovenije do Italije ni za vas. Če pa želite preizkusiti, kako voljan in udoben je vaš motor, potem bo 50 tlakovanih serpentin skozi Triglavski narodni park (brez pravice do napak) težko bolj primernih. In še - za mešano meso z žara je vredno umreti!" Avtorji pri 25-kilometrski poti prek očitno zdaj že svetovno znanega prelaza v osrčju Julijskih Alp poleg nasitnega počitka posebej izpostavljajo fantastičen razgled, ki čaka obiskovalce.

Tudi naše sosede raj za motoriste

Pot prek Vršiča se je torej uvrstila med prestižno šesterico "best of" motorističnih cest. Preostale so: 4.090 km dolga cesta 66 med Chicagom in Los Angelesom v ZDA, 50-kilometrski odsek prek prelaza Grossglockner v Avstriji, pa 80-kilometrski odsek čez Stelvio, najvišji asfaltirani gorski prelaz v italijanskih vzhodnih Alpah. Toplo priporočajo tudi okoli 240 kilometrov dolg odsek nemške Bundesstrasse 500 med Freudenstadtom in Baden-Badnom, med katerima motorista čakajo sapo jemajoči ovinki in schwarzwaldska torta. Na lestvici pa je še ena slovenskim motoristom dobro znana cesta - stara magistralka pod Velebitom med Rijeko in Dubrovnikom na sosednjem Hrvaškem. Avtorji slavijo njene ovinke, dober asfalt in mediteransko kuhinjo.

Infografiko si lahko ogledate na spodnjem naslovu:

The 6 Best Biker Roads in the World infographic from GetGeared

Komentarjev 8
  • macola 19:25 20.februar 2015.

    Mislim da govorijo kar o cesti čez Vršič. Tud slika je Vršič. Tile "otočani" očitno še niso bili v Dolomitih?! (ne avgusta, seveda) :-)

  • Boris Umer 17:20 20.februar 2015.

    Če bi kdo že prej kontaktiral spletno stran, bi že prej sneli italijansko zastavo - sedaj je ni več!

  • tecumseh_1975 15:24 20.februar 2015.

    no dejansko ne govorijo o cesti čez Predel ker le ta nima 50 serpentin. Mi pa kljub temu ni jasno kako so to sramoto od ceste lahko dali med top-6. Zadeva bo v roku še ene zime skoraj neprevozna oziroma ...prikaži veča tako zluknjana da se jo bo dalo prevozit samo še s kroslo.