Avto
1289 ogledov

Prihaja super bela barva

Super bela barva Facebook
Kako se boriti proti emisijam CO2 v prometu? To se lahko se naredi tudi z barvo. Biti mora res, res bela. To je uspelo Indijcem.

V Indiji je skupina znanstvenikov razvila super belo barvo. Pravijo, da je najbolj bela barba na svetu. Odbije lahko do 98,1 % sončne svetlobe. Kaj ima to opraviti z avtomobili, prometom in CO2? Če bi tako ultra belo barvo uporabljali za premaz na avtomobilih, bi se poleti njihova notranjost segrevala veliko manj. Temperatura v kabini bi se v primerjavi s klasično belo barvo v vročem vremenu znižala za do 4,5 % stopinj Celzija. To pomeni, da bi klimatska naprava za hlajenje vozila potrebovala bistveno manj energije. Posledica tega je tudi prihranek toplogrednih plinov.

parkirišče Uganete barvo? Avto Skoraj 40 odstotkov proizvedenih avtov enake barve

V čem je trik?

Prvič, nova barva vsebuje visoko koncentracijo nanodelcev barijevega sulfata, ki se uporablja na primer pri proizvodnji fotografskega papirja ali v kozmetični industriji. "Ugotovili smo, da lahko z barijevim sulfatom teoretično naredimo stvari zares, zares odsevne. To pomeni, da so zares, zares bele," je dejal Xiangyu Li, eden od raziskovalcev ekipe na univerzi Purdue v Indiji. Druga skrivnost je, da je velikost teh delcev drugačna, zato lahko odbijejo več svetlobe.

kava Promo Uporabno Reševanje problematike onesnaženja zraka

Njegov kolega Joseph Peoples dodaja, da obstajajo rezerve, in, da bi lahko bila barva še bolj bela. Vendar pa v tem primeru premaz ne bi imel zadostne odpornosti. »Čeprav je višja koncentracija delcev boljša, ima svoje meje. Če je delcev preveč, je barva krhka in se lomi,« dodaja. Seveda bi imela taka barva ogromno aplikacij. Ne samo v avtomobilski industriji. Avtorji projekta na primer navajajo, da, če bi streho hiše s površino 92 kvadratnih metrov pobarvali v ultra belo, bi lahko zmogljivost klimatske naprave padla za 10 kW.

Audi Q5 sportback klima klimatska naprava | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Avto Video: Avtomobili bodo lahko spreminjali barve

Kaj pa pozimi?

Vprašanje je, kako bi bilo pozimi. Tudi v hladnem vremenu takšna barva znižuje temperaturo. Tako bi ultra bel avtomobil porabil več energije za ogrevanje kabine. Idealen bi bil lak, ki bi s pomočjo nanodelcev spremenil belo barvo v črno. V bistvu je to že mogoče, kar je BMW dokazal letos v Las Vegasu na konceptu iX Flow. Pobarvan je bil z barvo ePaper, ki vsebuje milijone mikrokapsul z negativno nabitimi belimi in pozitivno nabitimi črnimi pigmenti. Za spremembo barve je dovolj že majhna stimulacija z električnim tokom.
 

Komentarjev 1
  • Ender3 14:32 15.oktober 2022.

    Indija velja za eno najbolj naprednih in inovativnih držav. Njeni strokovnjaki prednjačijo v vseh najbolj uspešnih podjetij po svetu..