Avto
13684 ogledov

Avtomobilska barva, ki doživlja razcvet

PRIMA test premijskih križancev PRIMA
Leta 2021 je bila, razen v Evropi, najbolj priljubljena barva novih avtomobilov po vsem svetu bela. Ena barva pa s prihodom električnih avtomobilov doživlja pravi razcvet.

Axalta je eden vodilnih dobaviteljev barv za avtomobilsko industrijo. Vse od leta 1953, vsako leto, objavlja, katere barve avtomobilov so najbolj iskane na svetu. Obdelali so tudi podatke za leto 2021. Po njihovih podatkih bela ostaja prevladujoča barva vozil skoraj po vsem svetu, razen v Evropi, kjer je bila prva izbira kupcev avtomobilov siva barva.

Avto Kako vzdržljive so današnje avtomobilske barve?

Ena od razlag za popularnost bele barve je, da predvsem v deželah, kjer so visoke temperature, bolje odbija sončne žarke. Po podatkih Axalta je bilo 35 odstotkov avtomobilov, prodanih leta 2021, belih, od tega 21 odstotkov osnovnih belih in 14 odstotkov biserno belih. Za belo sta se po popularnosti zvrstili črna in siva barva (obe z 19 odstotki).

Avto Prodaja in nakup avtomobila tesno povezana z barvami

Priljubljenost bele pada

Beli avtomobili so najbolj razširjeni po svetu že zadnjih 10 let, ta barva pa je najbolj priljubljena v Aziji. Bela je imela sicer največjo priljubljenost leta 2017, ko je bilo kar 39 odstotkov vseh prodanih avtomobilov belih. Od takrat njena priljubljenost počasi upada, v zadnjem letu za tri odstotne točke. Priljubljenost bele barve pa je na Kitajskem padla kar za sedem odstotkov.

Barve | Avtor: Profimedia Profimedia

Temperatura Segrevanje Avto Se avto črne barve res bolj segreje kot, če je bel? Presenečeni boste ...

Na drugi strani je siva barva že tretje leto zapored najbolj priljubljena barva v Evropi (27 odstotkov). Sledita bela s 23 odstotki in črna z 22 odstotki. Četrta po priljubljenosti je modra barva, ki doživlja razcvet. Modro barvo številni proizvajalci vozil, posledično pa tudi kupci, povezujejo z električnimi avtomobili. V svetovnem merilu je »zrasla« za 1 do 8 odstotkov (odvisno od regije), najbolj je pribljubljena v Severni Ameriki, Afriki, na Japonskem, v Južni Koreji in v nekaterih evropskih državah.

Rdeči avtomobili imajo največji delež v Severni Ameriki (8 odstotkov), a so glede na barvo šele na 6. mestu. Globalno gledano omenjenim barvam po priljubljenosti sledijo rjava, zelena, rumena in oranžna barva.
 

Komentarjev 2
  • sam1 15:03 29.januar 2022.

    Nedavno nazaj pa je bila v medijih objavljena strokovna študija iz znanega svetovnega laboratorija,ki dokazuje,da sama barva ne vpliv prav veliko na klimo v prevoznih sredstih,ampak je zato pomembno veliko drugih materijalov....

  • djdj 10:46 29.januar 2022.

    Bela je priljubljena za to, ker je to osnovna barva. Za vse ostalo se doplača.