Avto
2409 ogledov

Promet in varnost: Policija in Mestno redarstvo Ljubljana državljanom ponujata roko

mesto redarstvo Anže Petkovšek
Kako izboljšati varnost državljanov in izboljšati mobilnost? Ideje bodo državljani iskali ta konec tedna v BTC, rešitve pa naj bi s pomočjo novih tehnologij kasneje zaživele v praksi.

Pri policiji in Mestnem redarstvu Ljubljana želijo izkoristiti sodobne pripomočke, kot so pametni telefoni, v prihodnosti pa tudi pametne ure in druge mobilne naprave, ki jih ima danes večina državljanov, da bi skušali ustvarili mobilno aplikacijo in druge zanimive tehnološke rešitve, ki bodo državljane bolj približale policiji in mestnemu redarstvu ter izboljšale varnost in mobilnost na sploh.

Ta konec tedna, 5. in 6. oktobra 2019, se bo v BTC Cityu na lokaciji ABC HUB odvijal hackathon Moja varnost in mobilnost.

 

Kaj je hackathon?

Hackathoni so v tujini poznani že nekaj časa. Danes omogočajo izražanje samega sebe in kreativnosti posameznikov, bodisi s pomočjo tehnologije bodisi preprosto s pomočjo svinčnika, lista papirja in prave ideje. Gre za organizirane skupine posameznikov, ki iz nič ustvarijo edinstvene rešitve na podlagi dodeljenih izzivov organizatorjev tovrstnih dogodkov. Gre za oblikovanje skupnosti, ki se skupaj uči in izmenjuje znanje. Gre za reševanje problemov in ustvarjanje novih, inovativnih rešitev zanje. Gre za spoznavanje podobno mislečih ljudi. Gre za gradnjo, ker graditi je zabavno in koristno. Gre za skupinsko premikanje meja. Tako osebnih, kot v podjetništvu in inoviranju. Gre za to, da svet sliši ideje, ki jih kot ekipa tudi izpeljejo.

Hackathon | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Igor Vučko iz Urada za informatiko in telekomunikacije pri policiji je prepričan, da danes pametne telefone ne uporabljamo le za telefoniranje, ampak pretežno za druge stvari, kjer zbiramo nešteto informacij in podatkov, ki so lahko namenjeni zabavi, ali pa jih lahko uporabimo tudi bolj koristno. Gre za neke vrste projekt digitalne preobrazbe, ki so ga znotraj policije za določene interne procese speljali in posodobili z mobilnimi storitvami. Na ta način so pohitrili delo in ga naredili bolj enostavnega. "Sami državljani svoje mobilne naprave uporabljamo dnevno in ne več na način kot včasih. Le telefoniranje je manjši del njihove uporabe. Tudi dostop do statičnih informacij je prisoten, v glavnini pa gre za uporabo posebnih, prilagojenih namenskih aplikacij za interaktivno delo in za iskanje informacij, uporabnih pripomočkov ... Policija je v službi državljanov, zato smo želeli, da ponudimo podobne, nove in drugačne storitve državljanom, ne zgolj policistom za svoje delo. Odločili smo se, da pristopimo k projektu, da bi zbrali ideje." Nekaj so jih identificirali že sami, zdaj pa želijo s sodobno metodo hackathon povprašati državljane same, kaj potrebujejo, pogrešajo od policije, kje bi lahko dodatno pomagali, jim olajšali delo, da bi bila policija državljanom kar se da najhitreje ob stresnih situacij, ki jih dnevno doživljamo, v pomoč. "Skupaj z udeleženci želimo pridobiti čim več funkcionalnih idej, ki jih bomo kasneje s strokovnimi sodelavci spravili v resničnost," pravi Vučko.

Volkswagen passat GTE Avto Ko ti računalnik določa, kakšna bo tvoja vožnja

Policijska silhueta | Avtor: GPU GPU

Vodja Mestnega redarstva Ljubljana Roman Fortuna pravi, da na občini veliko sredstev zagotavljajo varnosti meščanov in obiskovalcev Ljubljane. Kot glavno mesto je tudi najbolj varnostno obremenjeno. Fortuna pravi, da mestno redarstvo že zdaj uspešno na operativni ravni sodeluje s policijo. Tudi pri pripravi določenih tehnoloških rešitev, ki lahko redarstvu pripomorejo k izboljšanju in lajšanju dela, v tem primeru pa bi radi vključili tudi državljane, da sporočijo, kaj potrebujejo. "Sodelovanje lahko ključno pripomore k zagotavljanju varnosti. Policija je glavna, ki skrbi za varnost na nivoju države, prepogosto pa pozabljamo, da lahko tudi lokalne varnostne strukture dodajo določen segment varnosti h glavnemu nosilcu zagotavljanju varnosti." V projektu bodo interesentom, ki se bodo ukvarjali s pripravo in izvedbo projekta, priskrbeli določen nabor podatkov, izkušenj in pogledov, v zameno pa pričakujejo odzive, ki jih zdaj nimajo in jih bodo kasneje s pridom izpostavljali. 

Pijani voznik alkohol vožnja Razočaranje Avto Bratuškova ne zna vpeljati ključavnice, policija bi pijane za volanom še ujčkala

Šolarji | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bernard Grum, direktor podjetja ABC pospeševalnik, ki je eden od strokovnih partnerjev projekta, pravi, da bodo omogočili, da dialog dobi končen rezultat v obliki funkcionalne ideje. Kako bo projekt potekal? Policija in redarstvo bosta nagovorila udeležence, ki bodo 36 ur razvijali rešitve do točke, ko bodo pokazali, na kakšen način njihova zamisel rešuje problem in ga predstavili. "Hkrati pa bodo morali v 36 urah, glede na to, da je to lokacijsko znotraj BTC, govoriti s čim več predstavniki javnosti in ugotoviti, kakšni so odzivi na njihovo idejo." Slednje bo komisija, sestavljena iz različnih strokovnjakov (strokovno pri projektu sodelujejo tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko Ljubljana, ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor), poskušala še izboljšati. 

slovenija 01.07.2011 policija, policijska patrulja, kontrola, radar, ustavljanje Slovenija Avto Policija bi obračunavanje kazni za hitrost prepustila privatniku

mestno redarstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Aleš Pevc iz Tehnološkega parka Ljubljana, kjer je vodja projektov, pa pravi, da lahko s takimi projekti močno izboljšamo varnost državljanov in mobilnosti, ki je pereča vsakodnevna tema. Tehnološki park bo s svojimi strokovnjaki funkcionalne rešitve razvil na naslednjo stopnjo oziroma končno stopnjo v obliki brezplačne aplikacije, ki bo državljanom v pomoč pri vsakodnevnih težavah, rešitve pa bodo lahko zgled tudi za partnerje v drugih državah.

Komentarjev 8
  • srecnii 00:03 06.oktober 2019.

    težave z redarji in policijo majo sam izzivalci..iščejo namerno probleme.

  • maresem 19:48 05.oktober 2019.

    Ne nabijat, mafija žabarska z vašimi na pol pismenimi redarji.

  • Lavdan 13:35 05.oktober 2019.

    Ponujata roko s katero kasirata.