Avto
7054 ogledov

Prometni znak, ki prinaša privilegij pri hitrosti potovanja

rumeni pas Anže Petkovšek
Redek in mlad prometni znak, ki je v veljavi šele od leta 2020, ima namen hitrejšega potovanja z vozilom, za kršitev pa predvideva tudi globo v višini 55 evrov. Bi morali o njem premisliti tudi pri nas?

Prometni znak na spodnji fotografiji je bil na nemških cestah predstavljen leta 2020 in je še eden od prometnih znakov, ki jih tudi Nemci poznajo slabo. Pomeni skupno potovanje najmanj treh oseb v vozilu in s tem prinaša ugodnosti, ki jih imajo vozniki in sopotniki, ki potujejo skupaj.

Vozilom z najmanj tremi osebami v kabini je dovoljena uporaba rumenega (avtobus ali taksi) pasu, ki omogoča veliko hitrejši prihod na cilj, piše t-online.de.

Če vozniki uporabljajo rumeni pas in v avtu niso vsaj tri osebe, se za prekršek kaznuje z globo 55 evrov.

Redek prometni znak | Avtor: Facebook Facebook

Cilj uvedbe tega pravila (in znaka) je bil zmanjšanje individualnega prometa in spodbujanje souporabe avtomobilov, predvsem v velikih mestih. A je znak po treh letih od uvedbe tudi v Nemčiji prava redkost, saj ideja v praksi ni zaživela.

Pasov za avtobuse niso dovolili odpreti. Skrb je bila, da bi to lahko povzročilo zastoj lokalnega javnega prevoza. Zaradi tega je novi znak nenadoma izgubil svoj namen. Zato pa prometni znak pri izvajanju prometnih testov. Kot dodajajo pri nemškem spletnem portalu, potovanje s tremi osebami v vozilu za zdaj ostala redkost – tudi na prometnem znaku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • mph2 11:02 30.september 2023.

    Smešna globa.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:20 30.september 2023.

    Kje pa imamo v SLO rumeni pas. 290 m na Celovški v Ljubljani

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:31 30.september 2023.

    A samo,ja pol se bomo pa zdaj kar po rumenem vozil