Avto
2818 ogledov

Prva zelena luč za združitev avtomobilskih velikanov

semafor zelena luč Profimedia
Premagana prva ovira na poti do nastanka četrtega največjega proizvajalca avtomobilov na svetu.

Nadzorni svet francoske avtomobilske skupine PSA je danes prižgal zeleno luč načrtovani združitvi z ameriško-italijanskim avtomobilskim proizvajalcem Fiatom Chryslerjem, je francoska tiskovna agencija AFP izvedela od neimenovanega vira. Z združitvijo bi nastal četrti največji proizvajalec avtomobilov na svetu.

O potrditvi posla naj bi po neuradnih informacijah AFP kmalu odločali tudi nadzorniki Fiata Chryslerja.

Glede na dogovor, ki so ga danes obravnavali nadzorniki, bi imeli družbi v skupnem podjetju, ki bi imelo sedež na Nizozemskem, vsaka po 50-odstotni lastniški delež. Z združitvijo bi nastal četrti največji avtomobilski proizvajalec na svetu za Volkswagnom, zavezništvom Renault-Nissan in Toyoto. Letno naj bi proizvedel 8,7 milijona vozil ter ustvaril približno 170 milijard evrov prihodkov in 11 milijard evrov dobička iz poslovanja.

Združitev obeh skupin bi sicer pod eno streho pripeljala znamke Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot in Vauxhall.

Družbi bi si po združitvi delili stroške razvoja električnih avtomobilov, ki bodo v prizadevanjih sveta za znižanje emisij toplogrednih plinov vse bolj prihajali v ospredje. Ocenjujejo, da bi prihranki letno nanesli tja do 3,7 milijarde evrov, in sicer brez zapiranja tovarn.

Fiat Chrysler se je spomladi želel združiti z Renaultom, a je posel, ki mu je nasprotovala tudi francoska vlada, padel v vodo.

Združitev Fiat-Chryslerja in PSA Avto Združitev dveh avtomobilskih velikanov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.