Avto
1829 ogledov

Renault se je oglasil glede združitve s Fiat Chryslerjem

Renault Epa
Francoski proizvajalec avtomobilov tehta morebitno združitev s Fiat Chryslerjem.

Renault kaže interes za združitev s Fiat Chryslerjem, a končne odločitve še niso sprejeli. V sredo popoldne se bo upravni odbor znova sestal. "Upravni odbor je sprejel odločitev, da bo še naprej z zanimanjem preučeval priložnosti, ki bi jih prinesla združitev, in nadaljeval pogovore o tej zadevi," so navedli v Renaultu.

Po neuradnih informacijah tiskovne agencije Reuters sta družbi že pred sejo upravnega odbora razrešili eno glavnih ovir na poti do združitve. Prvi mož Fiat Chryslerja John Elkann naj bi namreč pristal, da bo Francija, največji delničar v Renaultu, dobila enega od štirih sedežev v upravnem odboru, ki bi pripadli Renaultu. Poleg tega naj bi ji slednji odstopil enega od dveh sedežev, ki bi mu pripadli v štiričlanskem odboru za imenovanje generalnega direktorja.

Revozova tovarna v Novem mestu Avto Nastaja nov avtomobilski gigant, v katerega bo vključena tudi Slovenija?

"Sinergije bi bile lahko zelo velike"

Predsednik Renaulta Jean-Dominique Senard je v četrtek za japonski poslovni dnevnik Nikkei Business Daily dejal, da Fiatov predlog razumejo kot "najboljšo možnost za implementacijo svoje strategije". "Sinergije bi bile lahko zelo velike," je izpostavil.

Francoska vlada, ki je 15-odstotni lastnik francoske avtomobilske družbe, je po poročanju AFP združitvi naklonjena, saj ocenjuje, da gre za veliko priložnost za francosko avtomobilsko industrijo. Zahteva le, da se v Franciji ohrani vse proizvodne lokacije in delovna mesta. K temu so se sicer v Fiatu že zavezali. Želela naj bi tudi mesto v upravnem odboru.

Izvršni direktor Renaultovega partnerja Nissan Motor Hiroto Saikawa je medtem dejal, da bi se rad sešel z vodstvom Fiata.

Renault Avto Fiat bi lahko na hitro dobil svojega clia

Z združitvijo bi pokrili vse potrebe na trgu

Fiat Chrysler je predlagal združitev, s katero bi nastal tretji največji avtomobilski proizvajalec na svetu, takoj za nemškim Volkswagnom in japonsko Toyoto, v njem pa bi imela z Renaultom vsak po 50-odstotni lastniški delež. Novo podjetje bi letno proizvedlo 8,7 milijona vozil, portfelj pa bi bil zelo širok in komplementaren, pokril bi namreč vse potrebe na trgu, od luksuznih avtomobilov do cenovno najbolj priljubljenih.

Ob upoštevanju Renaultovega partnerstva z japonskima Nissanom in Mitsubishijem bi nastal celo največji proizvajalec avtomobilov na svetu, skupaj bi namreč s proizvodnega traku letno odpeljalo več kot 15 milijonov vozil. Trenutno francosko-japonsko zavezništvo proizvede okoli 10,8 milijona vozil, medtem ko jih Volkswagen in Toyota po približno 10,6 milijona.

Združitev bi bila po predlogu izvedena prek novoustanovljenega krovnega podjetja s sedežem na Nizozemskem.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.