Avto
4666 ogledov

Nastaja nov avtomobilski gigant, v katerega bo vključena tudi Slovenija?

Revozova tovarna v Novem mestu Revoz
Na leto bi utegnili proizvesti več kot 15 milijonov avtomobilov, svoje pa prispevala tudi Slovenija.

Renault je uradno sporočil, da je dobil ponudbo s strani italijansko ameriškega velikana Fiat-Chrysler po združitvi moči. Vsak naj bi imel 50-odstotni delež.

Takšno partnerstvo bi lahko Fiat-Chryslerju odprlo pot v obstoječe zavezništvo Renault-Nissan-Mitsubishi, kar bi pomenilo nastanek največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov, ki bi na leto proizvedel več kot 15 milijonov avtomobilov, piše CNBC.
Nissan, za zdaj, ni vključen v pregovore, je pa odprta možnost, da se japonsko podjetje zavezništvu pridruži kasneje, še piše Bloomberg.

Fiat 500X | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Proizvajalci avtomobilov se soočajo s padcem prodaje avtomobilov na največjih svetovnih trgih. Hkrati zakonodajalci na njih pritiskajo z vse strožjimi zahtevami glede izpustov škodljivih plinov v ozračje, z vse večjim številom obveznih asistenčnih sistemov za varnost vozil, kar zvišuje nakupno ceno avtomobilov, v povezavi z zmanjšanjem izpušnih plinov pa tudi vložek v elektrifikacijo voznega parka, ki je ogromen. Da avtonomnih vozil sploh ne omenjamo.

Zato ne čudi, da ne le avtomobilski proizvajalci, pač pa tudi korporacije, v katero je vključenih več avtomobilskih znamk, združujejo moči in racionalizirajo poslovanje. Na primer, Fiat je po pisanju Bloomberga tudi s francosko skupino PSA, v kateri so vključeni Peugeot, Citroën in Opel.

Nissan Qashqai | Avtor: Anže Petkovšek Nissan Qashqai Anže Petkovšek

Italijanski Fiat, v mesecih po smrti dolgoletnega vodje Sergia Marchionnea, išče partnerje, njegovi vodilni možje, John Elkann, predsednik uprave, in direktor Mike Manley, sta že nekajkrat letos gostovala na pogovorih v Parizu.

Na drugi strani je Renault, ki trenutno učvrščuje dvajsetletno partnerstvo z japonskim Nissanom, je bilo skrhano po lanski aretaciji Carlosa Ghosna, nekdanjega Nissanovega šefa. Vseeno "zakonska zveza" ni propadla, potem, ko je bil generalni direktor Renaulta Thierry Bollore imenovan v Nissanovo upravo. Po pisanju Bloomberga direktor japonskega proizvajalca avtomobilov Hiroto Saikawa ni naklonjen združitvi z Renaultom. Če bosta Fiat in Renault res sklenila partnerstvo, bo Nissan pod pritiskom, kar zna privesti do tega, da se bo priključil tudi sam, njihova skupna moč pa bo izjemna.

Jeep Renegade | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bloomberg je razkril številke, ki kažejo, da so Renault, Nissan in Mitsubishi lani skupaj prodali 10,76 milijona osebnih vozil in lahkih gospodarskih vozil, kar je konkurenčni koncernu Volkswagen in japonski Toyoti. Skupaj s Fiat-Chryslerjem bi prebili magično mejo 15 milijonov prodanih avtomobilov na leto in s tem ojačali položaj na ključnih svetovnih trgih, ki so Kitajska, ZDA in Evropa. In postali največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Svoj delež k temu pa bi prispeval tudi novomeški Revoz, kjer bo kmalu ob prenovljenem renault twingu stekla tudi proizvodnja povsem novega clia.
 

Komentarjev 2
  • need4omnia 19:49 28.maj 2019.

    naslednjič pa po uporabi Google prevajalnika članek še malo preglejte...

  • Avatar Leon
    Leon 07:55 27.maj 2019.

    Kaj bo to pomenilo za kupce ? Nič .