Avto
12 ogledov

Prva ženska na čelu avtomobilske znamke

Mary Barra GM
V avtomobilski industriji je padel velik tabu. Na čelo znamke je bila prvič imenovana ženska. A Mary Barra ne bo vodila kakšno "levo" znamko, temveč kar enega od največjih proizvajalcev na svetu - General Motorsa.

Iz General Motorsa so sinoči sporočili sicer pričakovano novico – dosedanji prvi mož ameriškega koncerna Dan Akerson se bo s 15. januarjem 2014 upokojil. Vseeno pa je malce presenetila hitrost, saj 65-letni Akerson odhaja v pokoj več mesecev pred prvotnimi napovedmi. Razlog je huda bolezen njegove žene.

Svet direktorjev je na Akersnovo mesto postavil 51-letno Mary Barro, dosedanjo izvršno podpredsednico, zadolženo za razvoj koncernovih globalnih produktov in dobavo. Barra je v GM zaposlena že 33 let in je v tem času načelovala različnim oddelkom, bila naj bi tudi ena od gonilnih sil preporoda znamke v zadnjih letih. 

Laskav položaj, težka naloga

Ena od prvih nalog, s katero se bo morala spopasti Barra, je usoda avstralske znamke Holden. Prav danes so namreč sporočili, da Holden v celoti umika proizvodnjo zunaj "rodne" Avstralije, razmišljali pa naj bi celo o ukinitvi nedobičkonosne hčerke. Gotovo pa bo imela Barrova veliko dela tudi v Evropi, po presenetljivem umiku znamke Chevrolet zdaj GM čaka še naporno okrevanje Opla.

Vsekakor je Barrova prva ženska na tako pomembnem položaju v avtomobilski industriji. Skozi zgodovino je bilo sicer veliko predstavnic ženskega spola, ki so odločilno prispevale k razvoju avtomobilov, začenši z Bertho Benz in njeno legendarno potjo med Mannheimom in Pforzheimom leta 1888.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.