Avto
19 ogledov

Prvi dokaz, da Apple res izdeluje avto

GoMentum Gomentum
Vesti, da Apple načrtuje izdelavo lastnega avtomobila, so bile doslej le govorice. Pojavil pa se je prvi dokaz.

Po poročanju britanskega Guardiana, ki se je na podlagi zakonodaje o dostopu informacij javnega značaja dokopal do pisne korespondence med Applom in upravitelji, so pri tehnološkem gigantu želeli uporabiti testno bazo GoMentum Station v Kaliforniji. Nekoč vojaška baza je namreč danes pod upraviteljstvom javne agencije.

Že oktobra lani je vodstvo baze naznanilo, da bo testna baza, ki se razprostira na področju okoli 850 hektarjev in je v njej okoli 30 kilometrov dolga testna steza, postala zaprta za javnost. Baza je zgrajena zelo specifičnio za testiranje avtonomnih vozil, izkoriščajo jo številni proizvajalci vozil, denimo Mercedes-Benz in Honda. V njej je mogoče najti vse tipe cestnih situacij, od avtoceste do križišča z železnico in prehoda goveda, tam sta tudi dva dolga predora, poroča britanski medij.

Avto naj bi bil kmalu nared za prve teste

Pri upraviteljih baze so se na podlagi pridobljenih dokumentov za njeno uporabo resno zanimali tudi pri Applu in želeli podrobno predstavitev, kaj testno območje ponuja. Predstavniki tajnega oddelka za posebne projekte so se maja že tudi srečali z vodstvom GoMomentuma, kar dokazuje, da Apple pospešeno išče primerne testne kapacitete v bližini Silicijeve doline.

Guardian še poroča, da naj bi bil Applov samodejni avtomobil izdelan do te mere, da ga bodo že v kratkem lahko pričeli testirati "v naravi." Izdelujejo ga daleč stran od radovednih oči in sicer v na zunaj zelo nevpadljivem kompleksu, ki je od bleščeče baze v Cupertinu oddaljen več deset kilometrov, je Guardian razbral iz dokumentov. V kompleksu veljajo najstrožji varnostni ukrepi, prav tako je strogo nadzorovana vsaka korespondenca članov oddelka z zunanjim svetom.

Kuhajo, kuhajo, a ne kompota

Če je javnost o projektu Titan, kot naj bi se imenovala ideja o avtonomnih Applovih vozilih, doslej lahko sklepala le po nepreverjenih koščkih informacij znotraj družbe, so razkriti dokumenti prvi resni dokaz, da pri jabolčni družbi resnično kuhajo nekaj na štirih kolesih ali pa vsaj nekaj za štiri kolesa.

Podpredsednik Appla Jeff Williams je pred nekaj meseci skrivnostno dejal, da bo Apple v prihodnosti gotovo del "ultimativne mobilne naprave," kot je poimenoval avtomobil. Glede na načrte, ki jih imajo z lastnim avtomobilom pri konkurenčnem Googlu, pa je tudi po najnovejšem razkritju vse manj verjetno, da bi se Apple zadovoljil zgolj s programskimi rešitvami za avtomobilsko industrijo. 

Kakorkoli, v bazi GoMentum imajo podobno kot pri Applu tesno zaprta usta, zastražena pa je podobno kot kakšna vojaška baza. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • vzev 16:46 17.avgust 2015.

    Apple bo zagotovo šel delati avto, ki se bo vozil sam. Zato je čisto brez veze, da ga sploh delajo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:00 17.avgust 2015.

    Sej je prov. Čim več konkurence tem boljš.