Avto
72 ogledov

Radarji prek radijskih valov še v zraku

Notranjost avta BMW
Usoda obveščanja o radarskih kontrolah prek radijskih postaj še vedno ni znana. Radijske postaje so se le v manjši meri odzvale glede svojih načrtov. Praksa v tujini: ponekod policija veliko bolj dejavna pri obveščanju javnosti o merjenju hitrosti.

Pred mesecem dni smo na Žurnalu24 razkrili, da si nekateri v stroki za varnost v prometu želijo končati s prakso, ko številne slovenske komercialne radijske postaje spodbujajo poslušalce, naj jim sporočajo mesta trenutnih meritev hitrosti policistov in redarjev. 

Na medresorskem sestanku, za katerega je bila povod izredno črna julijska statistika nesreč, so se tako dogovorili za zagon projekta Molk za življenje. Akcijo so prevzeli na agenciji za varnost v prometu (AVP), kjer so želeli spodbuditi radijske postaje k samocenzuri (ne bi šlo za prepoved obveščanja, kot so to povzemali nekateri), a so takoj naleteli na burne odzive med radijci. Tudi policija, sicer eden od deležnikov na medresorsrskem usklajevanju, je bila v svojih odzivih precej mlačna in je opozarjala na določene pozitivne vplive tovrstnega obveščanja.

Na AVP so radijske postaje zato zaprosili, naj sporočijo svoje uradno stališče do predloga. "Odziva s strani radiskih postaj je bilo manj kot smo pričakovali," je za Žurnal24 pojasnil direktor AVP Igor Velov. A dodaja tudi nasprotni vidik: "Pisalo nam je tudi kar nekaj postaj, ki obvestil o radarjih ne objavljajo in ne bodo niti v bodoče."

Kot napoveduje Velov, bodo akcijo Molk za življenje ponovno pretresli na prihodnjem srečanju medresorske delovne skupine. 

Ali v tujini radijske postaje tudi obveščajo?

AVP je glede prakse o obveščanju glede policijskih meritev poprosil tudi partnerske organizacije po Evropi. Nekatere so se odzvale, ugotovitve pa so zanimive. Podoben sistem kot v Sloveniji, ko postaje obveščajo o trenutnih meritvah, imajo denimo še na Češkem, kjer le en radio temu nasprotuje. Tudi tamkajšnja javnost je radijskemu obveščanju naklonjena.

V Nemčiji o kontrolah obveščajo le komercialne postaje, neuradne analize kažejo, da imajo te informacije le majhen vpliv na zmanjšanje hitrosti na nekem območju meritev.

V marsikateri državi pa je policija sama tista, ki je zelo dejavna pri obveščanju javnosti o meritvah. V Veliki Britaniji tako vnaprej prek radiev napoveduje, kje bodo merili, v Luksemburgu, kjer komericalne postaje sicer obveščajo poslušalce, pa policija vsak dan na svoji spletni strani objavlja lokacije in približen časovni okvir meritev.

Tudi irska policija za isti namen uporablja svojo spletno stran, v Srbiji policiji pomagajo informacije širiti radijske postaje. Na Finskem policija zgolj okvirno obvešča o svojih akcijah, prek radiev pa le, če želijo okrepiti njihov učinek.

Redarske službe, ki vestno merijo hitrosti po mestih, v analizah niso bile zajete.

Kaj pa vi, podpirate ukinitev poročanja o lokacijah meritev? Komentirajte spodaj!

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Skippy 11:05 11.september 2015.

    To je kršenje svobode govora. Itak pa radarja v 90% primerih ni več tam ob času obvestila.

  • puys 14:50 09.september 2015.

    To obveščanje o radarjih je samo reklama za radijske postaje. Ostali si zmontirajo radar detektorje, ki so povsem legalni pri nas.

  • Papaja Popi 10:09 09.september 2015.

    Nekje v tujini policija namensko sporoča, kje so radarji, čeprav jih tam sploh ni.Tako dosežejo isti učinek, kot , če bi bili prisotni.