Avto
510 ogledov

Registrske tablice so nekoliko drugačne

Registrska tablica Andrej Leban
Od nedavna v uporabi registrske tablice za motorna vozila z novim principom kombinacije številk in črk.

Nova kombinacija, po kateri kratici registrskega območja in grba odslej sledi najprej trimestna številka in po minusu še kombinacija dveh črk, je uporabljena le na ljubljanskem registrskem območju.

Zakaj tako, pojasnjujejo v podjetju KIG, ki po pogodbi z državo že vrsto let dobavlja registrske tablice: “Na ljubljanskem registrskem območju, ki ima največje število registriranih vozil in je tudi največje, je bilo od leta 1992 pa do danes porabljeno največ mogočih registrskih kombinacij. Ker iz prometa izločene registrske kombinacije ni mogoče ponovno vrniti v promet, je potrebno izbirati nove in nove številčne in črkovne kombinacije.”

Kot dodajajo v podjetju, bo v bodoče prej ali slej zmanjkalo tudi kombinacij za mariborsko registrsko območje in bodo novost uvedli tudi za tamkajšnje lastnike vozil.

Nekoč bodo v prednosti črke

Država sama se v samo časovnico kombinatorik na tablicah ne vpleta, če tablice le zadostujejo kriterijem, ki jih določata zakon o motornih vozilih in pravilnik o registrskih tablicah. Slednji je bil malenkost posodobljen leta 2011. Med drugim dovoljuje tudi kombinaciji črka, črka, črka, številka, številka, ali številka, številka, črka, črka, črka, ki doslej še ni bila uporabljena. Zadnja leta je bila sicer v uporabi kombinacija “črka črka, številka številka številka”.

Česa ne sme biti na tablici?

Pri izbiranju številk in črk mora izdelovalec upoštevati tudi nekaj prepovedi in sicer med črkami ne sme biti šumnikov, prav tako ne črk, ki ne sodijo v slovensko abecedo, pa čeprav je bila pred leti uporabljena denimo črka X. Prepovedana je tudi uporaba črke O, ker je preveč podobna ničli, prav tako je v neposredni povezavi prepovedana uporaba črke I in številke 1, črke B in številke 8, pa črke G in številke 6.

Največja sprememba so bile "evropske" tablice

Od osamosvojitve dalje je videz slovenskih registrskih tablic ostal bolj ali manj enovit, kar v nekaterih drugih državah ni ravno praksa. V Italiji denimo so šli v zadnjih 30 letih skozi najmanj štiri popolnoma različnih oblik registrskih tablic.

Slovenske tablice pa so bile po pojasnilu iz KIG-a malce spremenjene le vizualno, ko so leta 2004 dobile logotip EU, posledično pa so bile zaradi ožjega prostora tudi spremenjene številke in črke. Hkrati so tablice od takrat bolje zaščitene proti ponarejanju. Leta 2007 se je videz tablic nekoliko vrnil k izvorni obliki črk in številk, vrnil se je tudi zeleni rob namesto črnega, spremenjen je bil EU logotip in dodane le še ožje različice črk in številk. Takšna oblika tablic je v veljavi tudi sedem let kasneje.

Komentarjev 2
  • JackD 17:59 11.november 2014.

    Pa kaj si ti živčen? Lepo piše, da je zmanjkalo kombinacij. Te tablice bodo na voljo tistim, ki bodo avto na novo registrirali/prepisali. Če boš avto samo ponovno registriral, ti tablica ostane!

  • kapibara 13:58 11.november 2014.

    Kaj zdej.. so ukinili nalepko, pa se poĆeli da pederišejo z nekimi novimi kvazi tablicami..!!