Avto
1627 ogledov

Rekord: Toyota pokazala, kako daleč se da priti brez ustavljanja

Toyota mirai Toyota
Toyota mirai se je zapisala v Guinessovo knjigo rekordov.

Toyota Mirai, letnik 2021, se je uradno vpisala v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Vozilo na vodikove gorivne celice je po cestah južne Kalifornije namreč z enim rezervoarjem vodika (eno polnjenje traja pet minut) prevozilo kar 1360 km (845 milj). To je nov mejnik v razredu brezemisijskih vozil.

toyota yaris, mirai, rav4, tnga Avto Toyota nam je razkrila kaj pripravlja za prihodnja leta

Svetovni rekord je bil dosežen pod budnim očesom nadzornikov Guinessove knjige rekordov, ki zahtevajo spoštovanje precej strogih pravil, ki so nujna za priznanje vsakega rekorda. Potovanje, na katerem je bil dosežen rekord, je potekalo 23. in 24. avgusta 2021. Pred začetkom poti pa je Michael Empric, sodnik Guinessove knjige rekordov, uradno zapečatil miraijev rezervoar za gorivo. 

Rekordni dosežek sta dosegla voznika, ki obvladata različne tehnike maksimalnega izkoristka brezemisijskega pogonskega sklopa, ki sta jih pri vožnji Miraija še dodatno optimizirala in se z njimi prilagodila specifičnim vremenskim in prometnim pogojem.

Toyota mirai | Avtor: Toyota Toyota

toyota mirai papa mobil Avto Papež se bo odslej vozil na vodik

Za volanom profesionalca

Vozilo sta vozila profesionalni voznik Wayne Gerdes, ki je specializiran za maksimalni izkoristek pogonskih sklopov, in njegov sovoznik Bob Winger. Potovanje sta začela 23. avgusta 2021 pred tehničnim centrom družbe Toyota v Gardeni v Kaliforniji. Potem sta najprej odpotovala proti jugu do San Ysidra, kjer sta se obrnila proti severu in nadaljevala mimo Santa Barbare, Santa Monice in Malibuja, potem pa po pacifiški obalni cesti nazaj do tehničnega centra. 

Toyota mirai | Avtor: Toyota Toyota

Toyota mirai Prav ste prebrali Avto Toyota predstavila avto z negativnimi emisijami

Prvi dan sta prevozila 473 milj, pri tem pa sta se le dvakrat zamenjala za volanom. Naslednji dan sta opravila nekaj lokalnih krogov, v času prometne konice sta potovala med San Diegom, Los Angelesom in okrožjem Orange. Ko jima je zmanjkalo vodika, je števec kazal 845 prevoženih kilometrov, kar je potrdil tudi sodnik Michael Empric.

Mirai, letnik 2021, je limuzina znamke Toyota s pogonom na vodikove gorivne celice (FCEV). Deluje na zadnji pogon, poleg tega pa ga odlikujejo kombinacija izjemne oblike, visoke tehnologije, odličnih voznih zmogljivosti in občutno daljši brezemisijski doseg. Pogon na zadnja kolesa omogoča večji rezervoar vodika, s katerim se je doseg povečal na približno 650 kilometrov (mirai s paketom opreme XLE), kar je za 30 odstotkov več kot pri prvi generaciji.

Toyota mirai | Avtor: Toyota Toyota

Peljala mimo 12 polnilnih postaj

“Že več kot deset let sem sodnik Guinessove knjige rekordov in v tem času sem bil priča številnim izjemnim dosežkom, med katerimi je bilo tudi nekaj avtomobilskih rekordov. Toyota mirai je s tem potovanjem dokazala, da je potencial tehnologije vodikovih gorivnih celic takorekoč brezmejen. Toyota je s tem brez dvoma dosegla zgodovinski mejnik v svetu te vznemirljive tehnologije prihodnosti," je povedal sodnik Michael Empiric.

Toyota mirai Intervju Avto Slovenija idealna za vodikovo tehnologijo

Toyota mirai | Avtor: Toyota Toyota

Na rekordnem potovanju je mirai porabil 5,65 kg vodika in brez potrebe po dodatnem polnjenju vozil mimo 12 polnilnih postaj. Vožnja je v glavnem potekala v času kalifornijskih prometnih konic, ko je promet izjemno gost. Temperatura zraka je bila med 18 in 28 stopinj Celzija. Na svoji poti v ozračje ni spustil niti enega grama CO2. Na isti razdalji bi vozilo z motorjem z notranjim izgorevanjem v ozračje spustilo približno 300.000 g CO2.

Komentarjev 1
  • David_Boyle 16:17 22.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦