Avto
11 ogledov

Renault pri nas za razred naprej

Audi A6 allroad Andrej Leban
Stanje prodaje novih avtomobilov je podobno stanju v naravi - huda suša. Julijski padec v primerjavi z letom prej je 13,45 odstotka, zanimiva pa je tokrat lestvica, saj je ena znamka osvojila vsa tri prva mesta. Država bo od novega davka na razkošna vozila pobrala le drobiž.

Julija je bilo prvič registriranih le 4.105 osebnih vozil. Skupaj z gospodarskimi vozili pa je bilo prodano 4.601 vozilo, kar je 11,45 odstotka manj kot julija lani, kar pomeni, da je dobra prodaja lahkih gospodarskih vozil le prilila nekoliko "vode" na posel trgovcev.

Trend prodaje letos je sicer še vedno globoko v rdečem, v prvih sedmih mesecih je bilo tako registriranih skupaj 36.291 vozil, kar je 12,71 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Padec le pri osebnih avtomobilih pa je 13,94-odstoten.

Mirko Fifolt iz Sekcije za motorna vozila pri Gospodarski zbornici Sloveniji upa, da bodo jesenski meseci vseeno malce popravili prodajo, vse pa je po njegovem odvisno od splošne gospodarske klime v državi, saj predvsem fizične osebe čakajo z nakupom novega avtomobila zaradi negotove situacije. Po njegovih besedah pa slovenski trg še vedno beleži manjši padec kot tujina, predvsem italijanski ali španski trg.

Šestvaljni audi ali BMW? Le še butično.

Po Fifoltovih besedah vpliva novega davka na razkošna motorna vozila z veliko kubaturo v julijski statistiki še ni mogoče konkretno analizirati, saj padec v tem segmentu ne odstopa bistveno od splošnega padca. Dejstvo pa je, da so denimo v razredih športni, višji, prestižni in SUV prestižni, v katerih so pogosta vozila z več kot 2,5 litra prostornine motorja, kjer se po novem prične dodatna davčna lestvica, skupaj julija prodali le 90 vozil. Junija letos, zadnji mesec pred uveljavitvijo nove zakonodaje, pa so jih skupno v teh razredih prodali kar 199.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.