Avto
8522 ogledov

Renault razkril velikopotezni načrt

Avtomobilski salon v Parizu Epa
Francoski proizvajalec avtomobilov Renault je v torek napovedal obsežno prenovo, s katero bo ločil svoje dejavnosti na pet podjetij. Hkrati namerava poglobiti vezi s kitajskim proizvajalcem vozil Geely in ločiti svojo enoto za električna vozila.

Na dolgo pričakovani predstavitvi za vlagatelje je Renault razkril, da si za leto 2025 prizadeva doseči 8-odstotno operativno maržo, po triletnem premoru oa načrtuje od leta 2023 naprej tudi ponovno uvedbo dividend.

renault clio I feel Slovenia TCe 90 Z oktobrom Avto Pomembna novica za lastnike renaultov, nissanov in dacie v Sloveniji

Pri Renaultu priznavajo, da so v tekmi električnih avtomobilov zaostali za novejšimi, agilnejšimi tekmeci, kot je Tesla. Potem, ko so med pandemijo COVID-19 v izrednih razmerah potrebovala denar, želijo zdaj narediti preobrat in poslovati dobičkonosno. Še naprej ostaja pod vprašajem odnos z dolgoletnim japonskim partnerjem Nissanom, saj Renault za vsako od svojih divizij išče tudi druge zunanje vlagatelje.

Avtomobilski salon v Parizu | Avtor: Epa Epa

Renault 4Ever trophy Retro Avto Renault razkril novo "katrco"

Glavna točka strategije proizvajalca avtomobilov je ločitev njegove dejavnosti, to je proizvodnje vozil z motorji z notranjim zgorevanjem - ki bo del sodelovanja s kitajskim Geelyjem v skupnem podjetju s 50 odstotnim deležem na vsaki strani, od enote za električna vozila,. Ta bo na borzi kotirala v drugi polovici prihodnjega leta.

renault austral Avto Za volanom nove Renaultove uspešnice

Renault 4Ever trophy | Avtor: Renault Renault

Pričakuje se, da bo Nissan skupaj z drugimi vlagatelji prevzel delež v projektu EV pod kodnim imenom "Ampere", čeprav namerava Renault obdržati večinski delež. Ampere je prvi «pure player« na področju elektrike in programske opreme s popolnim odmikom od tradicionalne proizvodnje vozil.

Generalni direktor Renaulta Luca De Meo je pojasnil, da želi skupina omogočiti zavezništvu močno prihodnost in "novo priložnost". Povedal je tudi, da je partnerstvo podobno zakonu – pomembno je, da ima vsak svoje hobije in svoje življenje.

Oliver Zipse BMW Šef BMW Avto Šef BMW: "To je rop, na koncu bodo avtomobile vozili samo bogati"

Avtomobilski salon v Parizu | Avtor: Epa Epa

Poleg Ampere EV in oddelka za motorje z notranjim zgorevanjem bo Renault upravljal še tri podjetja – znamko športnih avtomobilov Alpine, finančne storitve in nove dejavnosti mobilnosti vključno z recikliranjem ter Dacia in Renault »LCV« (lahka gospodarska vozila), od katerih pa bo imela vsaka svojo lastno organizacijo in upravljanje. Za okrepitev tega dela dejavnosti in njeno usmeritev v prihodnost, napovedujemo vzpostavitev dobavitelja opreme prvega ranga na področju tehnologij termičnih in hibridnih motorjev (projekt Horse).

. "Ustvarjamo neodvisna podjetja, osredotočena na strukturno donosnejše dejavnosti, odprta za zunanje naložbe, od katerih je vsako zgrajeno okoli domačega nabora tehnologij," je De Meo povedal vlagateljem.

S športno metaforo je »starega« Renaulta primerjal s peterobojcem, ki se bo boril za zlato medaljo v vseh petih športnih disciplinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.