Avto
47563 ogledov

Renault: Zgodilo se je, kar so številni pričakovali

Renault Megane Conquest RS line Saša Despot
Zgodilo se je tisto, kar so številni napovedali že pred mesecem dni.

Takrat so se pojavljala namigovanja, da naj bi Renault svoj večinski delež v ruskem proizvajalcu avtomobilov AvtoVAZ prenesel na ruski raziskovalni avtomobilski inštitut NAMI in sicer za simbolično vsoto enega ruskega rublja. Renault naj bi bil stisnjen v kot, saj "ne more več nadaljevati svojega poslovanja v Rusiji".

Aleš Bratož Revoz Avto Slovenec ni stopil na čelo svetovnega avtomobilskega velikana

Upravni odbor Renault Group je zato zdaj soglasno potrdil podpis pogodb o prenosu 100-odstotnega deleža v Renaultu Rusija mestu Moskva in 67,69-odstotnega deleža v AVTOVAZ-u inštitutu NAMI (Centralni inštitut za raziskave in razvoj avtomobilov in motorjev).

Renault Megane Conquest RS line Izraelci Avto Izraelci z velikim prevzemom vstopajo na slovenski avto trg

Za izvedbo obeh prenosov ne veljajo nobeni pogoji, prav tako so zanje pridobljena že vsa potrebna dovoljenja.
Sporazum predvideva možnost, da lahko Renault Group ponovno odkupi svoj delež v AVTOVAZ-u, in sicer to velja za določena obdobja v okviru naslednjih 6 let.

Lada kalina Nove težave Avto Še en udarec za Putinov ego

»Sprejeli smo težko, a nujno odločitev. Odločitev smo sprejeli z odgovornostjo do naših 45.000 zaposlenih v Rusiji, hkrati pa smo uspeli obvarovati uspešno poslovanje Renault Group in možnost, da se v prihodnosti, v drugačnih okoliščinah vrnemo v to državo. Zaupam v sposobnost  Renault Group, da v nadaljevanju še pospeši svojo preobrazbo in preseže svoje srednjeročne cilje,« je ob tem izjavil Luca de Meo, izvršni direktor Renault Group.

AvtoVAZ | Avtor: EPA EPA

renault megane e-tech electric Avto Kaj je na novem renaultu meganu slovenskega?

Kot je bilo objavljeno 23. marca, naj bi bila v rezultatih za prvo polletje 2022 prikazana nedenarna prilagoditev, ki ustreza vrednosti konsolidiranih neopredmetenih sredstev, opredmetenih osnovnih sredstev in dobrega imena Renault Group v Rusiji. Na dan 31. decembra 2021 je ta vrednost znašala 2.195 milijonov evrov. Ruske dejavnosti bodo v polletnih računovodskih izkazih Renault Group 30. junija 2022 dekonsolidirane in bodo obravnavane kot ustavljeno poslovanje v skladu z MSRP 5.
 

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 09:43 17.maj 2022.

    ja no če bi to slovenija naredila bi pa "huda trojka" iz europe s palico prišla v slovenijo delat red. to je samo izigravanje lastnih ukrepov EU. me zanima kako bo z Revozom, če bo kriza še mal trajala ?

  • Pepe007 07:46 17.maj 2022.

    Vlaganja na tvegane trge lahko prinaša velike dobičke in tudi velike izgube. Tako pač je.