Avto
31675 ogledov

Še en udarec za Putinov ego

Lada kalina Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je velik ljubitelj avtomobilov.

Učinek na ruski avtomobilski trg bo velik, prizadel je tudi že ljubljeno podjetje ruskega predsednika Vladimirja Putina. Obstala je proizvodnja ruskega ponosa Lade. Ni delov za sestavo vozil. Lada je imela lani 21-odstotni delež pri prodaji novih vozil v Rusiji.
Sankcije Zahoda proti Rusiji so torej že načele tamkajšnjo industrijo. Znamka Lada je v lasti AvtoVAZ-a in je bila ustanovljena leta 1966 kot eden glavnih proizvajalcev avtomobilov v nekdanji ZSSR.

Lada Avto Slovensko znanje v ruske lade?

Po razpadu Sovjetske zveze in odprtju trgovine z Rusijo je francoski proizvajalec avtomobilov Renault leta 2007 končno prevzel 67,61-odstotni kontrolni delež v podjetju. Prav te mednarodne vezi so igrale vlogo pri trenutnem zastoju v Ladinih ruskih tovarnah.
Ogromen proizvodni obrat v Toljatiju, na bregovih reke Volge, se zanaša na dobavo delov iz tovarne Renault/Dacia v Romuniji, več kot 20 % delov, vključno s konektorji in drugimi elektronskimi komponentami, pa prihaja izven Rusije.

Lada niva | Avtor: Lada Lada

Zaradi krize je bila ustavljena tudi tovarna AvtoVAZ v Iževsku. Prva zaustavitev proizvodnje se je zgodila 5. marca, nova ustavitev dela pa bo trajala od 9. do 11. marca.

Aleš Bratož Revoz Avto Slovenec ni stopil na čelo svetovnega avtomobilskega velikana

Učinek na ruski avtomobilski trg bo velik, glede na to, da je imela Lada lani 21-odstotni delež pri prodaji novih vozil. V kombinaciji s številnimi drugimi proizvajalci avtomobilov, ki so ustavili prodajo in delovanje v Rusiji, bo v tej državi v prihodnjih mesecih naprodaj veliko manj novih vozil. To bo občutil Renault, ki je lani v Rusiji ustvaril 181 milijonov dolarjev prihodkov.

AvtoVAZ | Avtor: EPA EPA

Ruski premier Vladimir Putin je v Sočiju predstavil svoje novo vozilo. Avto Ruska avtomobilska industrija se bo sesula v prah

Putin velja za velikega privrženca znamke Lada. Ob predstavitvi novega modela lada vesta, jo je testiral kar sam. Videli smo ga voziti limuzino volgo in legendarni terenec lada niva, celo dirkalnik formule 1. Znano je tudi, kako je prišel do svojega prvega avtomobila. Ruski proizvajalec avtomobilov Lada je svoj model kalina celo poslikal z motivi ruskega premierja Vladimirja Putina. Avtomobil so leta 2011 razstavili na avtosalonu v Sankt Peterburgu v Rusiji.

Do prvega s pomočjo sreče

Ruski predsednik avtomobilov ne vozi zgolj v prostem času, pač pa je nedavno v sklopu predsedniške povorke v avtomobilu sam peljal celo nekdanjega japonskega premierja Yoshira Morija. Po pisanju ruskega portala Glas Moskve pa le redki vedo, kako je prišel do svojega prvega avtomobila. Imel je veliko srečo. Njegova mama je namreč leta 1972 na loteriji zadela avtomobil ZAZ-968, ki so ga popularno imenovali zaporožec.

"Živeli smo skromno, kljub temu pa so se moji starši odločili, da zaporožca ne prodajo. V uporabo so ga dali meni. Ves čas sem bil v avtomobilu. Nanj sem pazil kot na svoje oči v glavi," je zapisal v svoji avtobiografiji.

KIbernetski napad Potrjeno Avto Kibernetski napad na največjega proizvajalca vozil na svetu

Pokazal ga je Bushu

Na začetku novega tisočletja so Putinov prvi avtomobil restavrirali in mu ga vrnili. Obstajajo video zapisi, ko je ob obisku Georga W. Busha mali ruski avtomobil podrobno razkazal nekdanjemu ameriškemu predsedniku. To je bilo leta 2005, ko je Putin ameriškega predsednika popeljal v volgi21 in mu celo ponudil, da jo sam preizkusi. Bush naj bi ti sprejel in se pošalil, da bi potreboval nekaj ur v šoli vožnje z rusko limuzino.

Komentarjev 8
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:48 12.marec 2022.

    Raje naj Zelenski spusti civiliste...Saj je hujši kot Hitler, ki je enako v Berlinu delil orožje in molotovke civilistom, ko so prihajali Rusi...

  • Pišmevuh 12:56 12.marec 2022.

    Pa vozniško mu prekličimo v evropskem delu Rusije. Kaki bojo te zdaj banketi, ko ne bo ruskega bifeja? Dobro nas sancionirate. EU f.. k You.