Avto
12 ogledov

Renault ukinja 7.500 delovnih mest

Revoz Gregor Prebil
Francoski proizvajalec vozil Renault, ki ima eno od svojih tovarn tudi v Novem mestu v Sloveniji, namerava do leta 2016 v Franciji ukiniti 7.500 delovnih mest, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih v Renaultu v Franciji. Proizvajalec se na ta način bori z nižjo prodajo in dobički.

Iz Renaulta so sporočili, da bodo ukinitev 5.700 od 7.500 ukinjenih delovnih mest dosegli z rednim upokojevanjem, ostale pa s predhodnimi upokojevanji.

Proizvajalec mora pred uresničitvijo svojega načrta dogovor doseči še s sindikati, je dejal predstavnik za stike z javnostjo pri Renaultu. Renault je, tako kot še mnoge proizvajalce vozil v Evropi, prizadelo manjše povpraševanje in prodaja vozil. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da je prodaja v veliki meri vezana na evropski trg, ki ga je kriza močno prizadela.

V kolikor bodo podpisali dogovor s sindikati ne bodo zapiral tovarn," pomirja šef Renaultovih poslovnih operacij v Franciji Gerard Leclercq. V podjetju so izračunali, da naj bi na ta način do leta 2016 privarčevali 396 milijonov evrov.

Renault ima več uspeha na mednarodnih trgih, kot doma, kjer je število registracij v zadnjem mesecu padlo za 27 odstotkov, v zadnjem letu pa za 20 odstotkov. V letu 2012 je Renault v Franciji prodal 551.334 vozil.

Zmanjševanje zaposlenih v Evropi je napovedala tudi Honda, ki bo v tovarni v Swindonu v Veliki Britaniji ukinila 800 delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.