Avto
24276 ogledov

Kaže, da bodo Nemci minirali prepoved dizlov in bencinarjev

BMW M3 touring izpuh BMW
Nemški finančni minister je bil jasen, da bolj ne bi mogel biti: "Nemčija se ne bo strinjala s prepovedjo motorjev z notranjim zgorevanjem."

V Evropskemu parlamentu potrjeno stališče Evropske komisije, da bi z letom 2035 povsem prepovedali prodajo avtomobilov z motorji, ki med vožnjo spuščajo emisije, je povzročila ogromno razburjenja po celotni Uniji.

Najglasnejši kritiki so v Nemčiji, kjer je tudi center evropske avtoindustrije. Predvsem se številni sprašujejo, zakaj je treba ukiniti motorje, ki so danes že dokazano neprimerno čistejši kot nekoč in upoštevaje emisije med izdelavo in predelavo avtov praktično ne zaostajajo za baterijskimi avtomobili, ali pa so celo v prednosti pri manjši izrabi naravnih virov. Na kocki je tudi usoda bio- in sintetičnih goriv, ki bi po mnenju mnogih tudi lahko imela pomembno vlogo pri transformaciji v nizkoogljično družbo.

avto izpuh Avto Uradno: EU bo prepovedala prodajo vozil na bencin in dizel

Lindner: "Jaz, mi tega ne bomo podprli"

Termični motorji so zdaj pokazali na jasne razpoke znotraj sveže nemške tristrankarske koalicije. Finančni minister Christian Lindner iz liberalne skupine FDP je v torek dejal, da zvezna vlada ne bo pristala na prepoved prodaje novih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem. Opozoril je, da bo v naslednjih desetletjih po svetu ogromno regij, kjer elektromobilnosti preprosto ne bo mogoče uvesti.

Prepoved vozil na termični pogon pa bi pomenilo, da takih motorjev proizvajalci ne bi več razvijali in proizvajali, vsaj v Evropi in Nemčiji ne. "Zato sem se odločil, se jaz oziroma mi v zvezni vladi ne bomo strinjali s to evropsko zakonodajo."

Lindnerjevo stališče podpira tudi prometni minister in strankarski kolega Volker Wissing, poroča Automobilwoche. 

Drugače pa pravijo na zveznem okoljskem ministru, ki je v rokah stranke Zeleni. V kabinetu ministrice Steffi Lemke so zatrdili, da "zvezna vlada v celoti podpira predlog Komisije in Evropskega parlamenta" glede prepovedi prodaje z letom 2035. 

Kaj bo na vse to porekel kancler Olaf Scholz, se še ne ve. Preden je postal predsednik nemške vlade, je sicer večkrat izjavil, da je prihodnost avtomobilov električna. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • rd2dmk2 08:49 23.junij 2022.

    nemci zase naredijo vse, ostala eu , predvsem pa SLO pa delajte po naših notah. kdaj boste nabili nabeganco te švabe, jebali so EU v finačni krizi, nam grozili in komandirali, pa je kakšni nemški banka kaj sfalilo . nič! ...prikaži več sedaj prižigajo termo elektrarne in se jim jebe okolje. za vse naše pamtnjakoviče pa še tole istočano pa ukinjajo nuklearke. mi pa juhu. gremo gradit novo. mal se zamislite s čim gret v španovijo. ko bo švaba reku nika atomen, kolm gut, kaj pa potem ?

  • Naklonsky 18:18 22.junij 2022.

    Je hudič če alternativci ali zeleni ali neko 'ministrstvo za solidarno prihodnost' odloča ali razmišlja o tehnologiji... električni avto da, elektrike iz termoelektrarn, vetrnic ter nukleark pa ne! Zanimivo...

  • zdrej 12:17 22.junij 2022.

    Čeprav je električno kar zanimivo, ampak infrastruktura še krepko ni pripravljena. Tako so končno nekateri prišli k pameti.