Avto
5488 ogledov

Revolucija na področju avtomobilskih platišč

HRE Wheels
Če danes izbiramo med lahkimi aluminijastimi platišči, bi se lahko to v prihodnosti zelo spremenilo. Ne, platišča na fotografiji niso iz znanstveno-fantastičnega filma.

Podjetje 'HRE Wheels', je v sodelovanju s podjetje 'GE Additive', razvilo prototip 3D natisnjenih avtomobilskih platišč iz titana. Pravijo, da bodo na trgu v bližnji prihodnosti. 

 | Avtor: HRE Wheels HRE Wheels

Gre za revolucijo na področju avtomobilskih platišč, ki jo je v prvi vrsti omogočil 3D tisk, ki je omogočil uporabo dražjih materialov, kot je titan. Pri 3D tisku je namreč odpadek materiala zanemarljiv v primerjavi z aluminijem, ki se ga struži. Kot so zapisali proizvajalci so imeli pri izdelavi platiščih iz titana le 5 odstotka odpada, medtem, ko ga gre v predelavo oziroma v odpad pri aluminijastih platiščih kar okoli 80 odstotkov. 

 | Avtor: HRE Wheels HRE Wheels

Titan hkrati omogoča veliko večjo trdnost platišča in še manjšo težo od aluminija. Prav tako ga ni treba barvati oziroma zaščititi, saj je odporen na korozijo. Prototip platišča je narejen iz šestih komponent, petih delov titana, ki so pritrjeni na obroč iz ogljikovih vlaken. Proizvajalci so prepričani, da bo lahko razmah tehnologije omogočil, da bo v prihodnje platišče izdelano iz enega kosa.
 

Komentarjev 2