Avto
6602 ogledov

Revolucija: Plačevanje goriva iz avtomobila

Gorivo, bencin, bencinska črpalka, ročka Profimedia
Vozniki vozil Mercedes-Benz bodo lahko na bencinskih črpalkah po novem plačevali kar iz avtomobila, s pomočjo prstnega odtisa.

Mercedes po novem ponuja plačilo na bencinskih črpalkah kar iz vozila. V ta namen proizvajalec avtomobilov sodeluje s ponudniki plačilnih kartic Visa in Mastercard. Kupci lahko na ta način svoje račune za gorivo plačajo kar s prstnim odtisom.

Pri tem ni treba vnesti kode PIN ali odobriti oziroma potrditi postopka plačila na pametnem telefonu. Edina stvar, ki jo mora imeti vozilo je infotainment sistem MBUX s senzorjem prstnih odtisov ter plačilno kartico Mastercard ali Visa, ki jo shranijo v svoj uporabniški račun »Mercedes Me«.

Mercedes-Benz je novico sporočil v kooperaciji s partnerjem Mastercard. Plačilno sredstvo je sam avtomobil – natančneje: sistem za plačevanje v vozilu “Mercedes pay+”.

Mercedes-Benz MBUX | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Mercedes že od leta 2021 sodeluje z Viso pri plačevanju v avtomobilih, vendar za zdaj le v lastni ponudbi koncerna. Novost je, da dodana funkcija Mastercard omogoča tudi plačevanje na bencinskih servisih.

Trenutno je možno na ta način plačevati na 3600 bencinskih servisih. Pri Mercedes-Benzu bodo plačevanje s prstnim odtisom iz avtomobila kmalu razširili na druge storitve, povezane z vozili, in tudi na druge evropske trge.

Ko voznik doseže povezano bencinsko črpalko in ugasne motor vozila, sistem MBUX samodejno zažene storitev »Mercedes me Fuel & Pay«. Voznik v sistemu izbere ustrezno bencinsko črpalko. Ko je točenje goriva zaključeno, je dovolj, da voznik storitev zaključi s prstnim odtisom.

Po točenju goriva voznik na zaslonu MBUX vidi količino natočenega goriva in dejanski znesek na računu. Plačilo se izvede samodejno, voznik pa lahko zapusti bencinsko črpalko, ne da bi se moral sprehoditi do blagajne. Račun prejmejo samodejno po elektronski pošti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 06:48 30.september 2023.

    matr traparije. in kako bo bencin pritekel v rezervoar ? al pa štrom? najnehajo kreteni z traparijami, ki jih dodajaju avtu. cena pa-- a bo šla dol. na petrolu je zraven točilnega mesta blagajna, plačaš pa i treba nikamor hodit- ...prikaži več se spomnite covida ? ne . ste že pozabil , cepivo deluje , a ne.p.s. kako boste pa kofi-to-go plačal ? sam mimgred prašam.

  • Bomby 17:53 29.september 2023.

    Ne vem če je to taksna novost, jaz ze kar lep cas placujem na petrolu kar z avtomobila, in na prstni otis, z petrolovo aplikacijo na poti tudi v tujini, odlicna zadeva.. Se pravi da mrcedes kopira ..

  • Ender3 17:44 29.september 2023.

    Če imajo nov način plačevanja naj povedo s čim bomo pokrivali tudi morebitne računa brez kritja.