Avto
1226 ogledov

Rolanje in vožnja s skiroji nista dovoljena povsod

Rolanje Profimedias
Rolerji, skiroji, rolke ... Z njimi se marsikdo zapelje kar po cesti, če ta le ni preveč prometna. Se to sme in kaj tvega uporabnik?

Toplejši del leta je tudi čas rekreativcev na rolerjih, marsikdo za hitrejše premikanje uporablja skiro ali rolko. Asfaltirane poljske poti ali manj prometne ulice in ceste so zelo priljubljene med rekreativci s "posebnimi prevoznimi sredstvi", a zakon precej natančno določa, kje se jih sploh sme uporabljati.

"Posebna prevozna sredstva se smejo v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, odvisno od njegove velikosti. Uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci," pravi zakon o pravilih cestnega prometa.

In še: "Posebnih prevoznih sredstev ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil.”

Kljub zakonskim omejitvam pa v praksi policisti ne ugotovijo veliko kršitev. Lani so tako zasačili "le" 36 kršiteljev, ki so večinoma uporabljali "posebna sredstva" tam, kjer jih ne bi smeli. Zagrožena kazen je 40 evrov. 

Ob realnem stanju šteje predvsem spoštovanje

"V konfrontaciji ni smisla, kot vedno je najbolje, da se različni uporabniki v prometu predvsem spoštujejo med seboj. To pomeni, da se držimo površin, ki so nam namenjene, v primeru rolerjev in skirojev na javnih cestah pa vsaj, da se ti držijo desne strani. Drugi udeleženci pa morajo biti predvsem previdni na reakcije, še posebej v primeru otrok," pravi inštruktor varne vožnje Miran Kacin. "Treba je vzeti v ozir, da vsi niso vešči teh sredstev in da je manevriranje ter zaustavljanje z njimi precej drugačno. Potrebno jim je tudi pustiti dovolj prostora od roba vozišča in jih previdno prehiteti."

Kacina pa zelo moti pomanjkljiva skrb uporabnikov rolerjev in skirojev ter tudi kolesarjev za lastno varnost: "Uho, po možnosti pa kar obe, si zamašijo s slušalkami in poslušajo glasbo, ob tem pa ne slišijo, kaj se dogaja okoli njih. V takšnih okoliščinah jih lahko nevarno preseneti neko vozilo, ki jih dohiteva od zadaj in je zato manj slišno."

Tudi čelada in ščitniki so ob uporabi rolerjev praktično obvezni.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • asmas 12:45 10.junij 2015.

    skipipreberi si tole potem pa pametujhttp://svet24.si/clanek/novice/slovenija/5577db2d058f0/predrzni-kolesarji-zavzeli-celo-cesto

  • mijaliza 23:45 09.junij 2015.

    To drzi in ne drzi, sam se vozim s specialko in ja ce je steza grem na njo! Se peljem pa bolj turisticno, ker se nimam prav nobene zelje razletet na kaksnem robu za uvoz na dvorisce ali pa na ...prikaži več pokrovu od jaska. Sicer pa za primer Vrhnika-Log in se kje po Sloveniji imajo kolesarsko stezo v isti ravnini z cestiscem ter loceno z varnostno ograjo in se je prav uzitek po njej peljat!

  • Skippy 19:56 09.junij 2015.

    Zakaj pa se ne vsedeš na kolo pa se poskušaš peljati po teh kolesarskih stezah? Slovenija je edina država, kjer smo kolesarje dali na pločnik med pešce, pa čeprav so kolesa vozila.