Avto
15 ogledov

Romuna dobili z ukradenim BMW X5

Ukradeni BMW X5 Policija
V nedeljo so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota med Mursko Soboto in Lendavo zaustavili in preverili 31-letnega državljana Romunije, ki je vozil osebni avtomobil znamke BMW X5 ukrajinskih registrskih številk.

Po temeljni kontroli listin vozila in voznika so policisti ugotovili, da je bil avtomobil prejšnji mesec ukraden v Španiji. Vozilo so policisti zasegli, osumljenca pa pridržali; po končanem postopku ga bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovanemu sodniku.

Na slovenskih cestah se dogaja marsikaj

"Lahko, da se po naših cestah vozi veliko ukradenih vozil," nam je dejala zasebna detektivka Barbara Škrabar, ki raziskuje tudi tatvine vozil, velikokrat jo pokličejo fizične osebe, pa tudi policija in zavarovalnice, ki jim pomagajo z zbiranjem informacijami prek informatorjev iz podzemlja.

Detektivka zadnje policijsko odkritje pojasnjuje: "Saj vsi vidimo, kako se je na naših avtocestah povečalo število voznikov iz Vzhodne Evrope. Kontrol meje, kot je bila včasih in je bila vsaj za nekaj dobra, zdaj ni več. Najbrž se na naših cestah dogaja marsikaj."

Veliko upanja, da bi ga dobili nazaj, ni

Ko avtomobil enkrat izgine, je le malo možnosti, da ga bo lastnik še kdaj videl, sploh pa ne celega. Statistike pravijo, da policija razišče le četrtino kraj. Število ukradenih vozil na letni ravni pri nas zadnja leta sicer upada, še vedno pa se giblje okoli številke tisoč. “Prav veliko upanja, da bodo avtomobil kdaj dobili nazaj, ni,” pravijo pri Detektivski agenciji AHD. “Avtomobile kradejo domače in tuje organizirane skupine. Če gre za domače tatove in je avtomobil nižjega ali srednjega razreda, je najverjetneje, da ga bodo že v nekaj urah razstavili in po delih prodali svojim stalnim odjemalcem, torej avtomobilskim delavnicam. Če pa je vozilo žrtev tuje združbe, ga bo ta verjetno poskušala čim prej pretihotapiti v tujino. Ko enkrat pride do Kosova ali Albanije, ga je tudi zaradi podkupljivih lokalnih oblasti praktično nemogoče dobiti nazaj, tudi če bi ga odkrili.”

 

Nasveti policije:

Ko opazite, da so vam ukradli vozilo:

  • O tem nemudoma obvestite policijo. Pomembno je, da so o tatvini čim prej obveščene vse razpoložljive policijske patrulje, da lahko ustrezno ukrepajo, če vozilo opazijo.
  • Ob prijavi dajte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.
  • O svojem vozilu in predmetih v njem navedite čim več podatkov oziroma značilnosti, po katerih bi vozilo oziroma navedene predmete prepoznali.
  • Policiji sporočite tudi, ali ste pri tatvini zalotili storilca.


Če ste pri tatvini zalotili storilca, si poskušajte zapomniti:

  • smer njegovega bega,
  • osebni opis sumljivih ljudi (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo),
  • registrsko številko, barvo, znamko in tip njegovega vozila.
Komentarjev 4
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 03:38 24.avgust 2014.

    Naslednjič ko boste v npr. Belgiji na počitnicah, upam, da vas totalno pregledajo (rektalno in mentalno), ker ste neki južnjak iz neke južne, nerazvite države Slovenije in več kot očitno kradete - ker ste južnjak.

  • Avatar frnazzi
    frnazzi 14:13 29.oktober 2013.

    ... in podinteligentnih (IQ

  • Avatar Minovak
    Minovak 10:56 29.oktober 2013.

    Vsakega, prav vsakega južnjaka bi morali pregledati totalno, ker jih 99 % krade. Ker jim je EU dopustila priključitev, je do konca udarila mimo, seveda, če ne bi seveda šlo za politiko. Ta je pa toliko vredna kot južnjaki. Če ...prikaži več pa lopova vidite, najprej streljajte (lahko tudi s fračo) ali udarite s kolom, potem pa zvežite in prijavite naslednji dan ali kasneje.