Avto
20145 ogledov

Rusi z zvijačo do uvoženih avtomobilov, ki jih Zahod prepoveduje

Rolls-Royce ghost Rolls-Royce
Rusi so se »posvetili« sivemu uvozu avtomobilov, tudi najbolj luksuznih. Sankcijam zahodnih držav se želijo izogniti z obvodom.

Sankcije Zahoda so dobesedno zamrznile ruski avtomobilski trg. V veljavo je stopila tudi prepoved izvoza luksuznih avtomobilov s ceno nad 50.000 evrov.

Volkswagen ID.5 Kljub krizi visoki dobički Avto Nemški avtomobilski proizvajalci kljub krizi izkazujejo visoke dobičke

Posledično so registracije vozil v Ruski federaciji čez noč strmoglavile. Položaj je dodatno zapletlo nihanje rublja. Lokalna analitična agencija Autostat je aprila poročala o le 28.000 registracijah. Aprila je tam prodaja avtomobilov medletno padla za 84 %! Preprosto povedano, to je bil najšibkejši april v zadnjih 15 letih.

AvtoVAZ Udarec na rubelj Avto To se je zgodilo s cenami avtomobilov v Rusiji

Rusi iščejo avtomobile, kjer se le da, in se na vse mogoče načine trudijo zaobiti sankcije. Tudi s sivim uvozom zahodnih modelov vozil iz držav, ki Rusiji niso uvedle sankcij. To so države CIS, ki vključujejo več držav nekdanje Sovjetske zveze, kot sta Kazahstan ali Belorusija.

Avto, nakup, kupovanje, avtosalon | Avtor: Profimedia Profimedia

Našli so rešitev

Ruska vlada je že zdavnaj sprejela Uredbo 506, ki omejuje možnosti lastnikov in izvršiteljev avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Zdaj je uredbo začela uporabljati. Kaj to pomeni? Gre za legalizacijo vzporednega uvoza, torej uvoza iz tretjih držav brez soglasja uradnega zastopnika proizvajalca v Ruski federaciji.

ZUBR lada niva Avto S čim se bodo Rusi vozili, če se vojna kmalu ne konča?

Ministrstvo za industrijo in trgovino je objavilo seznam blaga, ki ga je mogoče uvažati brez dovoljenja imetnika avtorskih pravic. Vključuje znamke Land Rover, Jaguar, Bentley, Hummer, Tesla, Mercedes-Benz, Maybach, Lexus, Infiniti, Lamborghini, Ferrari, Aston Martin, Porsche, Rolls-Royce, Maserati in Bugatti.

Eksotičen pojav Avto Brutalen dvig cen vozil ruske potrošnike prisilil v skrajne ukrepe

Odprava takšne omejitve bo veljala tudi za uvoz komponent Volva, Hyundaija, VW, Cumminsa, Deutza, Scanie, MTU, Michelin, Goodyear, Continental, Bridgestone, Mahle, Bosch, ZF, BorgWarner, Caterpillar, Siemens in številnih drugih. S tem korakom Rusi obljubljajo, da bodo lahko zaobšli sankcije in na trg dobili zahtevano število vozil.

Komentarjev 5
  • Skias 10:48 12.maj 2022.

    Novinarji pa v jok kako so zlobni, da ne ne pomagajo Evropski uniji popolnoma uničiti Evropske auto industrije. Dajte no že kapirati, da te sankcije, ki se proti Rusiji vrstijo najmanj 10 let slabijo samo Euro gospodarstvo. Poglejte na borzo. ...prikaži več Tesla cena delnice je 734$ po ene lestvici najvišje Voltswagen 146,20$ kar je skregano z razumom. Če ne bo prodaje bodo te vrednosti še manjše. Govorim za EU podjetja!

  • Dusan12 09:44 12.maj 2022.

    Čefurji iz Slovenije na veliko, kontingente SUV vozil, izvozijo preko Turkmenistana v samo Moskvo, samo poglejte koliko teh vozil se dnevno odjavi v centrih za registracijo vozil samo v Ljubljani, konsolidant teh poslov pa je baje, po pisanju, necenzurirano si. ...prikaži več sam adjutant Šarca, Rudi Medved

  • Pišmevuh 20:08 11.maj 2022.

    To so jim svetovali proizvajalci sami, saj niso nori, da bi se odpovedali takemu trgu. Posel vedno najde svoje kanale. Paladij za avtomobilsko industrijo, ki prihaja iz Urala, se kupuje od Kazahstana. Sankcije stojijo, roba kroži, politiki pa nam nabijajo rogove.