Avto
3 ogledov

S60 znanilec novih časov

Serijski S60 bo sledil že v letu 2009. Žurnal24 main
Volvo se bo v Detroit pripeljal s konceptom S60, ki ne napoveduje le nove generacije šestdesetice, temveč prinaša svež oblikovalski pristop tudi za druge modele.

Koncept S60 skuša delovati izrazito kupejevsko, na kar poleg steklene strešne linije namigujejo tudi izrazita maska in svetila, način odpiranja zadnjih vrat in kratek zadnji previs. Že omenjeni zadnji par vrat se ob odpiranju nekoliko odpre, nato pa se bočno pomaknejo proti zadku in tako omogočijo lahek vstop v notranjost, tudi zato, ker avtomobil nima B-stebrička. Tudi zadek je precej drznejši od tistih, ki smo jih vajeni od vikingov, prednjačijo zlasti luči.


Najboljše pri obliki je napoved, da bo serijski model, ki bo predstavljen enkrat v prihodnjem letu, ostal kar najbolj zvest predstavljeni študiji (zadnja vrata in B-stebriček bosta vseeno običajna).

Notranjost deluje precej bolj futuristično, vseeno pa je mogoče iz postavitev nekaterih elementov slutiti, kakšno nadgradnjo že tako pregovornega udobja pripravljajo v Volvu.


Koncept je glede varnosti zelo dobro založen. Prvič bo predstavljen sistem Collision Warning with Full Auto Brake, ki na podlagi radarja, kamere in kontrolne enote učinkovito izniči možnost trkov s pešci pri hitrostih do 15 km/h, ali pa vsaj zelo zmanjša silo trka, če je hitrost večja. Sistem opozarja tudi na nevarnost trkov od zadaj, aktivni tempomat pa je sposoben vzdrževanja razdalje do spredaj vozečih vozil od 0 km/h dalje.

Koncept bo predstavljen z bencinskim motorjem GTDi (neposredni vbrizg goriva) z 132 kW (179 KM) in menjalnikom z dvojno sklopko. Takšen motor v Volvu za serijske avtomobile napovedujejo za prihodnje leto. Imel bo tudi stop&start sistem ter še nekaj ekoloških dobrot, ki bodo pomagale izpuste CO2 držati na 120 g/km.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.