Avto
25 ogledov

Saab (1947−2010)

Prvi avtomobil saab 92 (najnižji koeficient upora zraka na svetu 0,30) je bil pr
1/24
Žurnal24 main
Po dolgi in težki neozdravljivi bolezni je legendarni švedski proizvajalec Saab odšel v večna lovišča. Če se ne zgodi čudež, se bo v začetku leta 2010 začel postopek zaprtja podjetja.

Švedski avtomobilski proizvajalec Saab je v ponedeljek vložil predlog za stečaj družbe, je sporočilo pristojno okrajno sodišče v Vanersborgu. Kot so ob tem pojasnili v nizozemski družbi Swedish Automobile (Swan), ki je lastnik Saaba, so se za ta korak odločili, potem ko je postalo jasno, da je posel s Kitajci padel v vodo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



V želji po širjenju so pri GM gledali le na številke, zamisel pa je bila povečati proizvodnjo in povečati prodajo. S tem so mnogi saabove modele doživljali kot prepakirane ople. Saab enostavno ni mogel obstati in se širiti v GM-ovi mašineriji. Švedska znamka je imela povsem drugačen intelektualni pristop pri razvoju ter idejah o samem avtomobilu, česar pri GM-u niso hoteli razumeti, saj so bili mnenja, da na rešitve, h katerim teži Saab, prisega premajhen del trga.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V Swanu so v ponedeljkovi izjavi za javnost opozorili, da je nekdanji lastnik Saaba, ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors (GM), v soboto zavrnil vse predloge, s katerimi bi lahko rešili švedsko podjetje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi nepopustljivosti GM se je kitajsko avtomobilsko podjetje Zheijang Youngman Lotus Automobile odločilo, da prekine pogovore o financiranju oziroma sodelovanju pri reorganizaciji Saaba. Predlog za stečaj je tako postal najboljša možnost za vse Saabove upnike, so sklenili v nizozemski družbi. Isti kupci so cenili prepoznavno kakovost, ki pa jo Saab z GM-ovimi komponentami ni dobil, posebno pri premium razredu vozil. Svet avtomobilske industrije bo izgubil nekdaj zelo inovativnega proizvajalca, ki je bil svoj čas vodilni na področju tehnike, motorizacije in varnosti. Škoda.

V fotogaleriji si poglejte nekaj avtomobilov, ki so zaznamovali zgodovino Saaba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.