Avto
9832 ogledov

Samo vijaki na tem avtu stanejo prek 100.000 evrov

Pagani huayra BC
1/18
Pagani
Za tako drage vijake na novem serijskem avtu verjetno še niste slišali.

Pagani huayra roadster BC je avto presežnikov. Izdelali jih bodo le 40, v vsakega pa sredinsko vgradili Mercedes-AMG V12 stroj s 590 kW (802 KM). Ne gre le za izjemno močan, temveč tudi razmeroma zelo čist motor, saj kot eden prvih dvanajstvaljnikov že ustreza prihodnji normi Euro 7. 

Moč se na zadnja kolesa prenaša prek sekvenčnega menjalnika. Veliko pozornosti je namenjeni skladnosti med obliko in aerodinamiko, slednja glede na obljube omogoča brutalne dirkaške zmogljivosti na zaprtih pistah, če bi se lastnik že opogumil za kaj takšnega. Zadek se konča s skupkom štirih cevi, kot smo pri Paganiju vajeni.

Pagani huayra BC | Avtor: Pagani Pagani

Avto je v veliki meri narejen iz posebne nove mešanice lahkih materialov, imenovanih HP62. Gre za izum ustanovitelja znamke Horacia Paganija in je še trdnejši od ogljikovih vlaken, a tudi štirikrat dražji.

Posledici sta dve. Prva je skupna masa dvoseda, ki je komaj 1.217 kilogramov.

Druga pa je končna cena redkega lepotca, saj želijo pri Paganiju za vsak primerek iztržiti 3,2 milijona evrov. Prav ste prebrali.

Gre namreč za rokodelsko mojstrovino, pri kateri je vsak kos nekaj posebnega. Celo vsak uporabljen vijak je narejen iz titana in ima vgraviran Paganijev emblem. Zato ni čudno, da v povprečju vsak vijak na huayri stane 35 evrov, samo vrednost vseh uporabljenih vijakov skupaj na avtu pa presega vrednost 100.000 evrov.

Če vas je avto kljub visoki ceni zamikal, ste že prepozni. Čeprav so ga pri znamki Pagani komaj uradno predstavili, je že zdavnaj razprodan, poroča Auto Bild.

Da gre za resnično umetnino na štirih kolesih, si oglejte v fotogaleriji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • leonardo 12:42 06.avgust 2019.

    Se vidi, da ima še kar nekaj ljudi šravfe v glavi namesto možganov, sicer takih avtomobilov ne bi delali. Arabski brisavkarji?