Avto
14 ogledov

Schumacher je posekal vse

Schumacherjev FXX se od ostalih 29 primerkov razlikuje po nekaj posebnostih, med Žurnal24 main
Ferrari FXX je na Top Gearovi pisti z naskokom postal najhitrejši avtomobil. Rekord je postavil slaven mož z belo čelado, le da je Stiga tokrat skoraj gotovo utelešal kar sam Michael Schumacher.

Črni FXX, edini izmed trideseterice, ki nosi to barvo in ga je Ferrari leta 2006 ob upokojitvi podaril sedemkratnemu prvaku v formuli 1 Schumacherju, je na pisti v avtomobilistični oddaji Top Gear dosegel čas 1.10,7. Doslej vodeči je bil appolo gumpert S s časom 1.17,1. Čeprav kamera za volanom kaže Stiga, pa je malo verjetno, da bi avtomobil gnal kdo drug kot njegov slaven lastnik. To je dokazalo tudi nadaljevanje oddaje, saj je Stig snel čelado, pod njo pa se je skrival sam Schumacher.

 

Caparo še hitrejši

Zanimivo je, da je caparo T1 na isti pisti postavil za desetinko hitrejši čas od FXX-a, a rezultat ni obveljal, saj caparo ni izpolnjeval vseh pogojev Top Geara.

FXX je posebna izvedenka modela enzo in je po zmogljivostih najboljši približek ferrarijevim dirkalnikom v formuli 1. Poganja ga 6,3-litrski V12 motor s 597 kW (812 KM), ki jih doseže pri 8200 vrtljajih na minuto. Najvišja hitrost je 349 km/h. Biseri iz formule 1 so med drugim uporabljeni pri menjalniku, ki prestavlja v manj kot 100 milisekundah, enzove grafitne zavore, oplemenitene z ogljikovimi vlakni, so še dodatno izboljšane. Na 19-palčnih platiščih se vrtijo pnevmatike, izdelane posebej za ta avtomobil.

29 rdečih FXX-ov so vnaprej razprodali najekskluzivnejši (in najbogatejši) Ferrarijevim strankam. FXX naj bi brez davkov stal 1,5 milijona evrov, vsak FXX je posebej prilagojen meram lastnika. Zanimivo dejsto je, da avtomobil ni homologiran za cestno vožnjo, zato ga lastniki hranijo kar v Ferrarijevi "konjušnici" v Maranellu, kamor ga hodijo "izpuščat na pašo". Lastniki tako hkrati kot nekakšni amaterski dirkači Ferrariju pomagajo pri razvoju njegovih prihodnjih modelov.

Schumacherjev FXX ima poleg barve še nekaj posebnosti, kot edini nima bele črte, ima pa osebni logo, vgraviran v sedeže, črne izpušne cevi ter rdeče obrobljena platišča.

VIDEO VOŽNJE FXX-a
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.