Avto
3336 ogledov

Šef giganta: Pripravljeni smo na počasnejši preboj električnih avtomobilov

Stellantis, FCA, PSA PSA
Prvi mož koncerna Stellantis Caros Tavares, četrtega največjega proizvajalca vozil na svetu, je dejal, da so pripravljeni na daljšo življenjsko dobo motorja z notranjim zgorevanjem in počasnejši razvoj elektromobilnosti.

Na prihajajočih volitvah v Evropski parlament in predstavniški dom ameriškega kongresa   morebitnega obrata javnega mnenja in politike na temo električnih avtomobilov ni več mogoče izključiti, besede Carlosa Tavaresa navaja Automobilwoche.

Šef Stellantisa dodaja, da se pripravljajo na počasnejši preboj elektrifikaciji avtomobilov, svojo vodstveno ekipo pa pripravlja na različne scenarije. "Naslednje leto bodo zelo pomembne volitve, v Evropski parlament junija in volitve v predstavniški dom ameriškega kongresa novembra. Lahko se zgodi, da bo takrat politika drugačna," je Tavares dejal ob robu tiskovne konference ob otvoritvi novega središča za predelavo koncerna Stellantis v tovarni Mirafiori blizu Torina.

Stellantis, električna platforma STLA | Avtor: Stellantis Stellantis

Večina proizvajalcev vozil želi električne avtomobile

"Če se bo javno mnenje usmerilo v smeri manj električnih vozil, bomo morda morali spremeniti našo strategijo," je dejal vodja avtomobilske skupine, ki zdaj vključuje 15 znamk, upoštevajoč nedavni dogovor s kitajsko znamko Leapmotor. Tavares ni navedel, kakšne posebne posledice bi imel preobrat v regulaciji CO2 v Evropi ali ZDA za koncern Stellantis. "Ena od mojih nalog je pripraviti podjetje na nove razmere. Načrte za to imamo v žepu."

Na novo registrirani avtomobili v EU od leta 2035 ne bodo več smeli izpuščati CO2. Omejitve voznega parka se morajo do leta 2035 zmanjšati na nič. Države EU so to temeljno odločitev dokončno potrdile oktobra. Vsi proizvajalci avtomobilov, ki ponujajo svoje modele v Evropi, so svojo pogonsko strategijo in razvoj novih modelov zdaj usmerili k cilju brez emisij. Večina proizvajalcev želi celo povsem električne modele še precej pred rokom leta 2035.

V Veliki Britaniji je premier Rishi Sunak septembra razveljavil številne okoljske smernice prejšnje vlade in jih nadomestil z nižjimi cilji. Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump ga je zaradi tega pohvalil in označil za "pametnega". V ZDA je predsednik Joe Biden napovedal cilj, da naj bi bilo od leta 2030 vsaj 50 odstotkov vseh novih prodanih avtomobilov izključno električnih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:43 28.november 2023.

    Narod pa ni pripravljen toliko plačat za en električen drek

  • Kmodri 18:21 27.november 2023.

    Električna zabloda!

  • Avatar karjola
    karjola 16:57 27.november 2023.

    Seveda bo vsak drugi avto na elektriko. Ukinili bomo tudi termoelektrarne in vetrne turbine. Nato bomo podrli še preostale jedrske centrale. Bravo! Sami si bomo skopali grob.