Avto
131 ogledov

Šefa Uberja pregnali na dopust

Uber Profimedias
62 milijard evrov vredni Uber je zaradi naraščajočih internih težav prišel do točke, da odhaja njegov vodja Travis Kalanick na dopust, ne da bi vedel, kdaj se bo vrnil. Iz družbe pa za vedno odhaja njen soustanovitelj.

Glavni izvršni direktor Uberja Travis Kalanick je včeraj zaposlenim sporočil, da odhaja za nedoločen čas na dopust, v tem času pa naj bi drugi vodilni v podjetju skušali urediti stanje. Pravi, da je potrebno pred izzivi ob prehodu na "Uber 2.0" najprej poskrbeti za "Travisa 2.0."

S to potezo želi Kalanick prevzeti odgovornost za slabo stanje v družbi, ki jo je pod zvezde izstrelila ideja in izvedba aplikacije za ponudbo alternativnih taksi prevozov po vsem svetu. 

Težave so izbruhnile februarja, ko je nekdanja inženirka pri Uberju Susan Fowler v blogu objavila, da so jo leto dni, kolikor ji je uspelo tam vzdržati, nenehno spolno nadlegovali. Začel je njen šef; ko ga je prijavila kadrovski službi, je dobila odgovor, da ne bo kaznovan, ker je zelo učinkovit.

Podobnih pritožb drugih zaposlenih se je nabralo več kot 200, podjetju grozijo bojkoti, tožbe in zvezna preiskava zaradi uporabe lažne različice aplikacije za prevoze, s katero naj bi zavedli preiskave o morebitnih kršitvah lokalnih zakonodaj. Ne gre jim po načrtih niti pri testih avtonomnih vozil, saj so testna vozila doživele nesreče. 

Travis Kalanick | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Zunanja revizija je razkrila, da podjetje ni vzpostavilo ustreznih etičnih pravil obnašanja, niti ni imel nobenih osnovnih zaščit zaposlenih pred spolnim nadlegovanjem, nasilništvom in podobnim obnašanjem.

Nadzorni svet je priporočila zunanje revizije potrdil v nedeljo. Med drugim mora Uber odslej poskrbeti za večjo spolno in rasno raznolikost pri zaposlovanju, kadrovska služba mora ukrepati po pritožbah, direktorji morajo pridobiti pozitivno mnenje podrejenih, zaposleni morajo dajati račune za stroške, Kalanicku je treba odvzeti del pooblastil in odgovornost za vsakdanje vodenje podjetja predati novoustanovljenemu glavnemu operacijskemu direktorju.

Uber je doslej že odpustil 20 ljudi, med njimi višjega podpredsednika in Kalanickovega zaveznika Emila Michaela. Poslovil se je tudi predsednik nadzornega odbora in soustanovitelj Garrett Camp.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.