Avto
20854 ogledov

Šel je 'samo' 32 km/h čez omejitev, kazen 121.000 evrov!

Anders Wiklöf in Bill Clinton Profimedia Anders Wiklöf (desno) in nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton
Najbogatejši Finec se je za slovenske razmere malenkostno spozabil. A zaradi obračunavanja kazni glede na vrednost premoženje je moral plačati malo bogastvo.

Eden najbogatejših Fincev Anders Wiklöf je vozil prehitro. Na območju Alandskih otrokov je omejitev hitrosti 50 km/h prekoračil za okoli 30 km/h. Ker pa na Finskem kazen obračunavajo glede na stanje premoženja in pretekle prekrške, so mu oblasti izdale položnico za kar 121.000 evrov. 76-letnik je bil namreč v preteklosti že nekajkrat zaloten pri prehitri vožnji in tudi takrat so bili zneski ogromni - 63.000 evrov leta 2018 in 95.000 evrov 2013.

"Resnično mi je žal. Začel sem že zmanjševati hitrost, a očitno ne dovolj hitro," je v svoj zagovor za lokalne medije dejal Wiklöf. Dejal je, da se je omejitev nenadoma iz 70 km/h zmanjšala na 50 km/h, sam pa je bil zaloten pri 82 km/h. "Tako to je. Slišal sem, da naša vlada potrebuje 1,5 milijarde evrov za zdravstveni sistem. Upam, da bo šel moj denar za ta namen," je dodal ustanovitelj in vodja 350 milijonov evrov vrednega holdinga podjetij. Za 10 dni je ostal tudi brez vozniškega dovoljenja.

Če bi Wiklöf enak prekršek storil v Sloveniji znotraj naselja, bi dobil kazen 500 evrov. Izven naselja bi plačal 200 evrov. Lahko bi izkoristil polovičko.

Po večjem žepu več udari

Finska ima za številne prometne prekrške, pa tudi za primere določenih kaznivih dejanj s področja premoženja in goljufij, uveljavljen sistem "dnevne kazni". Ta se izračuna glede na dnevno razpoložljiv znesek, ki ga ima na voljo kršitelj, običajno gre za polovico dnevnega prihodka od plače ali drugih dohodkov. Več kot voznik prekorači hitrost, več "dnevnih" kazni dobi. V primeru Wiklöfa so mu odzveli polovico zaslužka, ki bi ga prejel v 14 dneh.

Policisti lahko izračun naredijo na mestu samem, saj imajo kar prek mobilnih naprav možnost hitrega vpogleda v centralni davčni sistem. Predhodne prekoračitve so obtežilni dejavnik.

Leta 2002 je takratni šef Nokie Anssi Vanjoki plačal kazen 116.000 evrov, ker je s svojim harley-davidsonom v območju 50 km/h vozil s 75 km/h. Verjetno največjo prometno kazen na svetu doslej pa so izrekli v Švici, ki ima podoben sistem "dnevne kazni". Prejel jo je švedski voznik, ki se je na avtocesti spozabil in s športnim avtom potegnil kar 290 km/h. Omejitev v Švici je 120 km/h, izrekli so mu 300 dnevnih kazni oziroma kar 1,1 milijona evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:27 08.junij 2023.

    Finska je vsesplošno urejena država in zato za učinkovitost kaznovalne politike v cestnem prometu lahko uporabljajo sistem prihodkov, premoženja posameznika. Pri nas se to ne bi enako obneslo, ker imamo cel kup populacije katerih višji življenjski slog temelji na razno ...prikaži več raznem šmuglanju, pollegalnih poslih in tudi kriminalnemu delovanju. Bi pa mogoče učinkovito delovalo, če bi prekrškarju dodelili kazen glede na vrednost vozila, ki ga ob prekršku vozi, kar bi bilo potrebno izvedljivo opredeliti.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:26 08.junij 2023.

    Nato dviguje v zrak 250 vojaških letal: »Želimo poslati sporočilo Putinu«Mislim, da je to bolj važno mar ne?

  • jakec1575 01:14 08.junij 2023.

    Pri nas vecinoma krsijo zakone lastniki premium vozil iz preprodaje drog ali pa obrtniki, ki delajo na crno. Vse, da si kupi svabsko komnjenico in spila frajerja po drzavi. Malo morje teh mentalnih omejencev