Avto
245 ogledov

Širokokotno vzvratno ogledalo

Vzvratno ogledalo Žurnal24 main
Širokokotno avtomobilsko ogledalo za razliko od navadnega ogledala, ki pokriva 15-stopinjski kot, pokriva kar 45 stopinjski kot. Ogledalo, ki ga je predstavil univerzitetni profesor Andrew Hicks, je trenutno še koncept.

Kako deluje? "Predstavljajte si številna mala ogledala obrnjena pod različnimi koti na disko krogli. Vsako ogledalo odbija svetlobo, s tem pa vozniku omogoča prikaza širokega kota ozadja," pojasnjuje profesor matematike in idejni oče širokokotnega ogledala Andrew Hicks.

Dokler ga univerzitetni profesor ne patentira, ne bo v prodaji, zato je tudi težko oceniti, kdaj bo omenjena tehnologija del serijskih vozil. Vse več konceptov razkriva načrte avtomobilskih proizvajalec, ki bodo v prihodnje vzvratna ogledala nadomestili s kamerami, kar bi poleg modernejšega videza omogočilo tudi nižjo porabo goriva, saj bo oblikovalcem omogočeno izdelati bolj aerodinamične avtomobile.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 06:32 18.junij 2012.

    Zanimiva pogruntavščina, predvsem dobrodošla za nas šoferje.Kar se pa tiče kamere namesto ogledal, vsekakor zanimiva ideja, vendar za nas kupce zaenkrat veliko dražja rešitev.Že sedanja ogledala so napram včasih veliko bolj pregledna.