Avto
2512 ogledov

Škandal: Rusi preko EU do premijskih avtomobilov

evropske zastave eu zastava eu bruselj Profimedia
Finski novinarji so razkrili, kako luksuzne avtomobile za Ruse tihotapijo neposredno iz EU.

Finski preiskovalni novinarji s spletne strani yle.fi so razkrili, kako luksuzne zahodne avtomobile, ki so predmet sankcij, tihotapijo v Rusijo. Neposredno iz Evropske unije!

Finci navajajo, da, čeprav je večina svetovnih proizvajalcev avtomobilov prenehala prodajati svoje avtomobile v Rusiji, to še ne pomeni, da bogati Rusi ne morejo do njih. Pri tem so pripravljeni plačati višjo ceno, da jih dobijo, in legalno registrirajo v Rusiji.
Luksuzna vozila znamk, kot so Audi, BMW, Mercedes-Benz in Lexus, v Rusijo največkrat prispejo preko tretjih držav, na primer Kazahstana ali Armenije, ki Rusiji zaradi napada na Ukrajino nista uvedli sankcij. Na spletni strani yle.fi pa so razkrili, da priljubljena vozila preko določenih transportnih podjetij v Rusijo pridejo tudi neposredno iz EU. Nezakonito, preko Finske meje.

Avtomobilski ključi | Avtor: Profimedia Profimedia

Izdale so jih sledilne naprave

Preiskovalni novinarji so na dva avtomobila iz Nemčije skrili GPS oddajnike, in sicer na BMW X3 in lexus RX350. Tako so lahko sledili pot vozil iz Nemčije na Finsko in naprej v Rusijo. Finski cariniki trdijo, da vsega blaga ne morejo preveriti. "Imamo mednarodno mrežo, ki nam zagotavlja informacije o transportnih podjetjih v državah izvoznicah in uvoznicah, vendar ne moremo pregledati vsake pošiljke, saj bi drugače propadla tako transport kot trgovina," yle.fi navaja vodjo oddelka za carinski nadzor na Finskem Samija Rakshito.

Poleg tega sankcije ne veljajo za avtomobile, ki le prečkajo ozemlje Rusije, na poti do Kazahstana, na primer. Carinska uprava se srečuje s primeri, ko imajo prevozniki izdana dva carinska dokumenta. V enem je navedeno, da gre pošiljka v Kazahstan, v drugem pa, da je ciljna država Rusija. Finski novinarji pišejo, da je bilo verjetno tako tudi pri pretihotapljenih BMW-jih in lexusih. Kot so pokazali podatki navigacije, so se avtomobili iz Sankt Peterburga odpravili proti Moskvi, ki je po mnenju novinarjev "zbirno mesto" za tihotapljene avtomobile. Toda Moskva je le prestopna postaja.

Luksuzni avto | Avtor: Pixsell Pixsell

Za vozilo so pripravljeni odšteti več kot stane v Evropi

Na koncu se je lexus znašel v prodajnem salonu v sibirskem Tomsku za ceno 100.000 evrov, pa čeprav je njegova začetna cena dobrih 60 tisočakov. Tudi BMW je končal v Rusiji. Novinarji predvidevajo, da ga je nekdo kupil in legalno registriral in tam tudi ostal.
Finci zelo težko razkrinkajo prevozna podjetja, vpletena v tihotapljenje. Gre za kompleksno omrežje. Navsezadnje so omenjeni lexus, po poreklu iz Kanade, na 5000 kilometrov dolgi poti prepeljala štiri podjetja.

Na Finskem deluje več transportnih podjetij, registriranih v Rusiji. Za razliko od finskih jim gre bolje kot kadarkoli do zdaj. To trdi Harri Sandell, član uprave finskega transportnega sindikata SKAL. Prepričan je, da so jim pri tem pomagale sankcije, uvedene proti Rusiji. Finski novinarji so skušali stopiti v stik s transportnimi podjetji, vendar neuspešno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 12:59 06.oktober 2023.

    Moti jih švercanje avtomobilov, draga ruska nafta, ki jo kupuje EU od Indije pa ni probljem...Butalci..

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:35 06.oktober 2023.

    Zeleni krivec za več sto tisoč življen uničil več generacij mladih in z ovacijami nagradil ss-ovca v kanadi!!!!!!!!!

  • Avatar NickMason
    NickMason 11:07 06.oktober 2023.

    Sankcije uvedli ampak jim denar preveč diši ,a je to morda kaj novega ,zahod je kup prodanih duš ,ki jim ni nikdar dovolj,denar je sveta vladar