Avto
24 ogledov

Skromni francoski predsednik?

Citroën DS5 Gregor Prebil
Novo izbrani francoski predsednik François Hollande se je na svojo inavguracijo pripeljal v ekološkem hibridnem vozilu citroën DS5, ki je na nek način odgovor na trenutno ekonomsko krizo, pišejo francoski mediji.

Socialist François Hollande se je do nedavnega v službo prevažal kar s skuterjem. Ko bo prevzel predsedniško dolžnost, ga bodo v službo vozili v metalnosivem citroënu DS5, ki kombinira dizelski in električni pogonski sklop.

Hollande si ne bo vzel nič časa za praznovanje, saj bo že danes odletel v Berlin na sestanek z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Ekološki hibrid

Sprednji kolesi naprednega hybrid4 DS5 poganja dizelski pogonski agregat, zadnji par pa električni motor s skupno 147 kilovati moči (200 KM). Voznik s pomočjo vrtljivega gumba med sedežema izbira med štirimi režimi vožnje, udobnim avtomatskim, izključno električnim delovanjem (ZEV), ki v optimalnih pogojih omogoča vožnjo do štirih kilometrov zgolj na električni pogon, bolj dinamičnim športnim načinom, ki prilagodi tudi menjalnik, ter štirikolesnim načinom, ki omogoča varnejšo vožnjo na spolzki podlagi.

Hibrid ima temu primeren za skoraj sto litrov manjši prtljažnik od navadne različice DS5, hvali pa se s povprečno tovarniško porabo le 3,8 litra dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov in izpustom 99 gramov škodljivega CO2 na prevoženi kilometer.

Prvi francoski predsednik, ki je izbral Citroënovo vozilo, je bil leta 1954 Rene Coty. Vozil se je v modelu traction 15/6 H. Slavo je znamki Citröen prinesel Charles de Gaulle. Leta 1962 se je atentatu izognil v citroënu DS. Dve pnevmatiki so uničili naboji iz strelnega orožja, predsednik pa je ostal nepoškodovan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.