Avto
91 ogledov

Slovaška nas prehiteva po desni

Revoz Gregor Prebil
Medtem, ko so v edini slovenski tovarni avtomobilov, v novomeškem Revozu ukinili nočno izmeno, na Slovaškem kujejo velike načrte. Postali naj bi največji proizvajalec avtomobilov na prebivalca na svetu na prebivalca.

S Slovaške zveze avtomobilskih proizvajalcev so sporočili, da bodo na Slovaškem letos najverjetneje proizvedli rekordno število avtomobilov in postali največji proizvajalec avtomobilov na prebivalca na svetu. Kot je pred dnevi pojasnil prvi mož zveze Jozef Uhrik, bo število sestavljenih avtomobilov konec leta predvidoma doseglo 780.000.

Slovaška, ki se je območju evra pridružila leta 2009, se lahko pohvali s tovarnami velikih svetovnih proizvajalcev vozil. Največji evropski proizvajalec avtomobilov Volkswagen, južnokorejska družba Kia Motors in francoski PSA Peugeot Citroen so lani v tej državi proizvedli 639.763 vozil, o selitvi svoje proizvodnje na Slovaško pa naj bi razmišljali tudi pri BMW.

Kot je ob tej priložnosti povedal Uhrik, je prednost avtomobilske industrije na Slovaškem v tem, da so slovaške tovarne svetovnih proizvajalcev avtomobilov med njihovimi najbolj modernimi na svetu. Avtomobilski sektor na v državi, ki šteje 5,4 milijona prebivalcev, zaposluje skoraj 72.000 ljudi. Pri tem ustvari 39 odstotkov slovaškega bruto domačega proizvoda (BDP).

Pri nas očitno lahko le sanjajo o tem, da bi kateri od avtomobilskih podjetij pri nas proizvajala avtomobile. S težavami se ubada celo edini slovenski proizvajalec vozil Revoz, ki je pred kratkim ukinil nočno izmeno. V januarskem intervjuju nam je direktor uprave Revoza Aleš Bratož dejal, da se, če se nova vladna garniturna ne bo ukvarjala s konkurenčnostjo, so lahko posledice vidne kmalu in bodo dolgotrajne.

Komentarjev 3
  • Ronald Reagan 18:33 05.maj 2012.

    katere enotne davčne stopnje?

  • Dejan Dolinar 17:07 05.maj 2012.

    To je tudi posledica enotne davčne stopnje ki jo je vlada uvedla!!!

  • patriot5 10:39 05.maj 2012.

    Bo že držalo. Si bomo znižali plače na 200 €, da bomo konkurenčni, pa bomo dobili tudi posle. Plače pa potem nižajmo vsem, ne le tistim, ki bodo delali v proizvodnji.