Avto
21 ogledov

Revoz: Nočna danes zadnjič

proizvodnja v Revozu Jerca Božič Kranjec
V novomeškem Revozu bo v petek zjutraj z delom prenehala zadnja nočna izmena. Z ukrepom, ki so ga v Revozu kot odgovor na padec naročil na evropskem trgu napovedali marca, bodo odpustili skoraj 50 redno zaposlenih in približno 70 zaposlenih za določen čas, hkrati pa bo ob delo 200 agencijskih delavcev.

V Revozu so pojasnili, da bodo zadnjo nočno izmeno zaključili v petek ob 6. uri zjutraj, zaposlenim, ki bodo izgubili zaposlitev, pa so v sodelovanju z novomeškim razvojno-izobraževalnim centrom ponudili brezplačni 50-urni izobraževalni tečaj, kako do novih zaposlitvenih priložnosti. Tega bodo med 7. in 23. majem pripravili v prostorih tovarne.

Sicer pa v Revozu svoje napore že usmerjajo v projekt proizvodnje novih vozil twingo smart, ki naj bi stekla leta 2014. Tovarni naj bi prinesla nov razvojni zagon ter čez približno poldrugo leto nove zaposlitve, obsežnih gradbenih del, ki so povezana s postavitvijo nove proizvodne opreme, pa so se že lotili, so dodali.

Ker je Revoz zaprta delniška družba, katere delnice ne kotirajo na borzi, mora rezultate poslovanja najprej potrditi skupščina delničarjev, ki bo v začetku junija. Za zdaj pa lahko uprava potrdi, da so v Revozu lani izdelali 174.127 vozil, kar je dobrih 37 tisoč vozil manj kot predlani. Tudi lanski prihodki so nižji od predlanskih, a še vedno pozitivni in na načrtovani ravni, so še sporočili iz družbe.

V Revozu z nočno izmeno obratujejo od maja 2007, ko je stekla proizvodnja twinga. V tem obdobju so dosegali najvišjo raven obsega proizvodnje in v dveh letih presegli proizvodni rekord – leta 2007 so izdelali 200.164 vozil, leta 2009 pa 212.860. Do krajše prekinitve nočne izmene je zaradi težav z oskrbo, ki so bile posledica potresa in cunamija na Japonskem, prišlo le konec maja lani.

Ob vnovični vzpostavitvi polovične nočne izmene septembra lani so pričakovali, da bodo to lahko obdržali le do konca leta, a jim je enak obseg proizvodnje uspelo nadaljevati šele v začetku leta.

Kot je ob napovedi ukinitve nočne izmene povedal predsednik uprave Revoza Aleš Bratož, je prodaja na evropskem tržišču v prvih dveh mesecih tekočega leta padla za devet odstotkov, v Franciji, ki je Revozovo glavno tržišče, pa je bil padec še večji – 18-odstoten.

V Revozu so poskušali z organizacijskimi ukrepi in zaustavljanjem proizvodnje podaljševati delovanje nočne izmene, to pa ni zadoščalo za premostitev posledic omenjenega padca prodaje, je še povedal Bratož.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.