Avto
801 ogledov

Slovenci imamo drugega najboljšega mladega voznika v Evropi

AMZS mladi voznik leta 2022 AMZS/ Uroš Modlic
Urban Ostrež je na evropskem tekmovanju med mladimi vozniki zasedel odlično drugo mesto. Anja Kren je bila 14.

V znamenitem avto-moto športnem centru Jarama v neposredni bližini španskega glavnega mesta je potekalo mednarodno tekmovanje za najboljšega mladega voznika v Evropi – FIA Best Young Driver. AMZS in Slovenijo sta zastopala Anja Kren in Urban Ostrež, zmagovalca nacionalnega tekmovanja, ki je bilo maja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Poleg domačinov sta se pomerila še z vrstniki iz Nizozemske (ANWB), Bosne in Hercegovine (BiHAMK), Velike Britanije (IAM Road Smart), Madžarske (MAK), Avstrije (ÖAMTC), Poljske (PZM) in Bolgarije (UAB). Za prestižni naslov najboljšega mladega voznika v Evropi se je potegovalo 17 tekmovalcev, med katerimi je bilo pet deklet.

AMZS mladi voznik leta 2022 | Avtor: AMZS/ Uroš Modlic AMZS/ Uroš Modlic

Najboljši za volanom Avto Graf, ki razkriva marsikaj o trendu varnih voznikov

Zmaga v Avstrijo

Najboljši evropski mladi voznik 2022 je postal Avstrijec Stefan Trimmel, drugi je bil Urban Ostrež, tretji pa zmagovalčev rojak Ioan-Victor Sima. Evropski podprvak je o vrhunskem dosežku povedal: »Tekmovanje je bilo zelo zanimivo in nad vajami sem zares navdušen. Želel sem si doseči dober rezultat, a glede na močno konkurenco oziroma tisto, kar sem videl pri sotekmovalcih, tako dobre uvrstitve nisem pričakoval. Ponosen sem na dosežek in na ekipo ter vso podporo, ki sva jo imela z Anjo. Zares sem vesel, da sem imel priložnost zastopati Slovenijo na tako odlično organiziranem dogodku. Tekmovanje Najboljši za volanom priporočam vsem mladim, saj te nauči veliko novega, predvsem pa smo se tako na Vranskem kot tudi v Madridu izjemno zabavali.« Njegovo mnenje deli tudi Anja Kren, ki je bila 14.: »Vesela sem, da sem se lahko udeležila evropskega tekmovanja, na katerem sem zares uživala. Bilo je super organizirano. Pa tudi ekipa je bila vrhunska!«

Best young driver | Avtor: AMZS AMZS

Pijani voznik alkohol vožnja Alkohol za volanom Avto Alkohol za volanom: Mladi niso več odgovorni

Slovenska ideja se širi po Evropi

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika je nadgradnja slovenskega tekmovanja, ki ga je AMZS prvič organiziral leta 1993 in znova obudil 2017. Ideja je hitro prerasla slovenske okvirje in tako je AMZS v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem oktobra 2019 organiziral prvi mednarodni izbor FIA Best Young Driver, na katerem je med 12 tekmovalci iz štirih držav slavil bolgarski voznik Simeon Tsvetkov.

AMZS najboljši mladi voznik Avto Mlada voznika, ki nosita veliko odgovornost

AMZS mladi voznik leta 2022 | Avtor: AMZS/ Uroš Modlic AMZS/ Uroš Modlic

Mlade Na Jarami pričakalo šest vaj

O zmagovalcu evropskega tekmovanja je odločalo šest vaj. Mladi vozniki so se pomerili v slalomu na mokri podlagi, pri čemer je vsak odpeljal dve vožnji z dvema različnima avtomobiloma – eden je imel pogon na zadnjih kolesih, drugi pa na sprednjih. Druga vaja je bil vzvratni slalom: enkrat z avtomobilom brez vzvratne kamere, torej s pomočjo ogledal, drugič pa zgolj s pomočjo kamere, saj so bila vsa stekla, razen sprednjega, zakrita. Vozniki in voznice so vozili tudi slalom z žogico v posodi na pokrovu motorja, pri čemer žogica med vožnji ni smela pasti iz posode. Ena od vaj je bilo parkiranje: v prvem delu je bilo treba avto bočno parkirati, v drugem pa avto obrniti na zelo omejenem prostoru (simulacija garaže). Tokrat so se pomerili tudi v »easy driftu« in vožnja po »off-road« terenu.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice