Avto
26 ogledov

Slovenci konec maja "pokupili“ 2.000 novih avtomobilov

Prodajni salon Reuters
Aprilska in majska statistika o registracijah vozil je bila za prodajalce avtomobilov vzpodbudna, saj se je število prvič registriranih osebnih avtomobilov na letni ravni aprila zvišalo za 7,79 odstotka, maja pa za 5,4 odstotka. A v oči bodejo zadnji dnevi prodaje v posameznem mesecu, ko število registracij skokovito poskoči.

Uradni statistični podatki, ki jih objavlja sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, v zadnjih dveh mesecih sicer prikazujejo porast prvih registracij avtomobilov pri nas, a strokovnjaki ocenjujejo, da vsaj 25 odstotkov teh avtomobilov ne ostane v Sloveniji, in se jih izvozi v tujino.

Če pogledamo uradne podatke o prvih registracijah na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor ugotovimo, da je bilo v zadnjih treh dneh meseca maja, od 29. 5. do 31. 5., registriranih 2.050 osebnih in lahkih gospodarskih vozil. V maju je bilo v Sloveniji sicer skupaj prvič registriranih 5454 osebnih in lahko gospodarskih vozil.

Prvi ostaja renault clio

Statistika, ki jo objavlja sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, sicer kaže, da je bilo med osebnimi vozili maja vnovič prodanih največ Renaultovih cliov (296 vozil), sledita mu volkswagen golf (257) in kia cee'd (228). med lahkimi gospodarskimi vozili pa je bil po številu novih registracij na prvem mestu volkswagnov transporter.

Pri osebnih vozilih je med blagovnimi znamkami prvo mesto zasedel Volkswagen s 703 prodanimi avtomobili. Tesno za petami mu je bil Renault s 695 prodanimi vozili, sledila sta Kia (378) in Opel (356). Pri lahkih gospodarskih vozilih so bili maja na vrhu lestvice proizvajalci Peugeot (160 prodanih vozil), Renault (102 vozil) in Volkswagen (87 vozil).

Prvih pet mesecev slabših kot lani

Kljub statistični rasti v zadnjih dveh mesecih, pa je bilo na letni ravni v Sloveniji v prvih petih mesecih prodanih 25.121 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je skoraj štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani.

Komentarjev 3
  • renemario 13:44 07.junij 2013.

    In se vpraša kdo so ti ljudje, ki lahko na koncu meseca kupujejo avtomobile - pa nima veze, če je 10, 20 ali več tisoč €.No kdo - navadna raja 100% ne.

  • razumnik 13:38 07.junij 2013.

    brezobrestno ja... :)) you wish!

  • Rdečivrag 09:02 07.junij 2013.

    Me prav zanima, kdo med prvimi registrira največ avtomobilov konec meseca? Verjetno prav vsi, razen Kije, za katero se zdi, da se v teh časih najbolje prilagaja spremenjenim tržnim razmeram v smislu akcijskih cen in brezobrestnega financiranja.