Avto
3172 ogledov

Slovenija je pravzaprav (samo) povprečna

Prometna nesreča sveče Profimedia
Zdaj je že bolj kot ne jasno. Evropa bo močno zaostala za desetletnimi cilji. In z njo tudi Slovenija.

Naša država ni v zadnjih desetih letih storila nič nadpovprečnega pri zmanjševanju žrtev prometnih nesreč, kaže skupna analiza evropske organizacije za prometno varnost ETSC.

Pri ustanovi so pripravili pregled stanja v evropskih državah glede varnosti prometa od leta 2010 do 2019. EU se je namreč takrat zavezala, da bodo članice z različnimi ukrepi in strategijami število smrtnih žrtev v desetih letih prepolovili. Zdaj je že jasno, da bo leto 2020 minilo z neizpolnjenim ciljem. 

Zanimiv je pogled, katerim državam je v zadnjih devetih letih uspel največji preboj, katere pa so bile le povprečne ali celo podpovprečne pri zmanjševanju hudih prometnih nesreč. Za marsikoga presenetljiv podatek je, da so Estonija, Grčija, Litva, Latvija in Portugalska države, ki so od leta 2010 naredile največji skok naprej v prometni varnosti. Še posebej pri ETSC izpostavljajo baltske države, ki so danes s povprečjem smrti na število prebivalstvo praktično poravnane z Nizozemsko, tradicionalno prometno eno najvarnejših držav. Takšen napredek je bil mogoč le zaradi velikih investicij in strateškega vodenja razvoja prometne varnosti, izpostavljajo pri neodvisni organizaciji. 

Prav Estonijo so pri ETSC letos nagradili s priznanjem za državo, ki je v minulem letu za prometno varnost storila največ. To nagrado je sicer v preteklosti dobila tudi Slovenija.

Zastavljeni cilj iz leta 2010 je bil, da bi članice EU v 10 letih zmanjšale število smrtnih nesreč za 46,4 odstotka glede na presečno leto. To je v resnici uspelo le nečlanici Norveški, blizu so Grčija, Litva, Latvija in Švica (nečlanica EU).

Tabela prometna varnost | Avtor: ETSC ETSC

Presenečenje na lestvici je slab razvoj dogodkov v nekaterih državah, ki so bile v preteklosti vedno pri vrhu. Na Nizozemskem in v Veliki Britaniji so imeli leta 2019 celo več žrtev kot leta 2010. Slabše od pričakovanj se je v zadnjem desetletju odrezala tudi Švedska. Še vedno pa najhujša cestna morija poteka v Bolgariji in Romuniji, kjer so sicer v zadnjih devetih letih uspeli zmanjšati število najhujših nesreč, a so še vedno daleč zadaj. Kot primer, v Grčiji so bile prometne razmere leta 2010 tako katastrofalne kot Romuniji, pa jim je uspelo stanje popraviti za skoraj 50 odstotkov. 

Slovenijo čaka še veliko dela

Slovenija? Naša država je šele 14. v vrsti po napredku v zadnjih devetih letih oziroma le malo nad evropskim povprečjem zmanjševanja hudih nesreč. Povprečje smrtnih žrtev na število prebivalcev v letu 2019 je bilo 51. Slovenija je tik pod to ločnico, za Avstrijo in pred Francijo.

Tabela prometna varnost | Avtor: ETSC ETSC

Komentarjev 1
  • lulibuc 08:41 19.junij 2020.

    Vse je rešljivo, če je volja a te ni in naj ne slepijo vseh nas. danes tehnika omogoča prav vse. Tudi bedake se da spametovat, če ne milom, pa silom.