Avto
90 ogledov

Slovenski dostavnik pic za Američane

Dominos pica Anej Kostrevc
1/7
Design by Anej Kostrevc, Courtesy of Local Motors, Inc.
Pogovarjali smo se s slovenskim oblikovalcem Anejem Kostrevcem, ki je na mednarodnem natečaju, ki ga je razpisalo podjetje Domino's Pizza, prepričal z novo obliko vozila za dostavo pic.

27-letni oblikovalec Anej Kostrevc, doma iz okolice Brežic, je za nagrado prejel 10.000 ameriških dolarjev, še večja nagrada pa je to, da je na natečaju premagal okoli 15.000 oblikovalcev. Kostrevc si je zamislil manjše dostavno vozilo, ki ga je poimenoval Domino's Pack, za zurnal24.si pa pojasnil, da je žirijo izbora verjetno prepričala celota.

Kdaj ste se začeli ukvarjati z oblikovanjem vozil?
Avtomobili so me zanimali že od majhnega, z risanjem le teh sem se začel ukvarjati v srednji šoli, vendar pa je bil vedno to le moj hobi.

Kaj vas najbolj zanima v svetu avtomobilizma?
Takšnih natečajev se udeležujem večkrat, kolikor je to pač možno. Najraje rišem stvari ki so inovativne in predstavljajo določene rešitve. Zanimiv mi je predvsem koncept električnih vozil, oziroma na kakšen način jih je možno vpeljati v naš vsakdanjik.

Na kaj ste najbolj ponosni?
Težko rečem. Ta trenutek predvsem na vozilo Pack, vendar nisem nikoli povsem zadovoljen s svojimi izdelki. Vedno najdem kakšno star, ki bi jo lahko še dodelal ali izboljšal.

Zakaj menite, da je bil vaš projekt zmagovalen?
Kar se tiče izbora in zakaj sem bil izbran, še nisem dobil večjih pojasnil. Sam pa lahko ugibam, da je bila ena izmed ključnih lastnosti kompaktnost, vozila, saj sem vanj uspel spraviti vse kar je natečaj zahteval od nas. Cilj avtomobila je, da je čim manjši, kar pomeni da je tudi bolj ekonomičen, enostavnejši za uporabo in spretnejši na ožjem prostoru. Ker gre za dostavno vozilo za pizze ne potrebuje veliko prostora. Po moje je žirijo prepričala tudi funkcionalna oblika notranjosti, ki se lahko prilagaja glede na količino tovora. Vozilo vsebuje nekaj inovativnih idejnih rešitev, kot so mehanizem za odpiranje vrat in pa App za sinhronizacijo podatkov.

Se vidite v prihodnosti kot oblikovalca avtomobilov?
Nagrada je res spodbudna, vendar pa ne verjamem, da bi bilo delo v oblikovalskih studijih primerno za mene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.