Avto
3160 ogledov

Snema reklame in zmaguje na reliju

1/8
Uroš Modlic
Aktualni slovenski državni prvak v reliju Rok Turk je tik pred tem, da konec tedna na reliju v Idriji ubrani naslov državnega prvaka. Preživlja se na zanimiv način.

Pred zadnjo, odločilno dirko slovenskega državnega prvenstva v reliju, smo se pogovarjali z aktualnim državnim prvakom Rokom Turkom, ki bo s sovoznico Blanko Kacin v peugeotu 208 R5 T16, skušal na reliju v Idriji ubraniti prednost in ponoviti uspeh iz lanskega leta.

Od ubranitve naslova državnega prvaka vas loči zgolj še ena dirka. Kljub lepi prednosti še ni konec.

Tega se dobro zavedam, zato na zadnji dirki ne bo taktiziranja. Želim pristop, ki ga gojim skozi celo sezono. V Idriji bom nastopil, kot da bi bila prva dirka v sezoni. To pomeni start na zmago. Na vsaki dirki si želim maksimalni izkupiček. Do zdaj je ta taktika delovala in se nam tudi obrestovala.

 | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Rok Turk je imel na svojem prvem dirkalnem avtomobilu, peugeotu 106 nalepko: Samozavest serijsko. To je bil takrat tudi Peugeotov slogam. Turk pravi, da si je peugeota 106 izbral, ker je bil takrat to najbolj primeren avto za začetnika.

Letos ste v položaju, da branite naslov. Pogosto slišimo, da je težje braniti kot loviti naslov?

Klasično vprašanje. Verjetno je veliko odvisno od dirkača samega. Veliko je odvisno od priprav, konkurence. Težko bi rekel, da je med lansko in letošnjo sezono kaj razlike. Morda zdaj, ko že imam naslov, čutim celo manjši pritisk. Tudi zato so bile priprave lažje, državno prvenstvo sem začel razbremenjen, kar se je pokazalo na mojih vožnjah. Želja je biti samo še hitrejši.

Reli vožnja Roka Turka zmagovalna vožnja Avto "Bravo, nikjer se nisi zaruku u wawiunk"

Katera dirka v letošnjem prvenstvu vam bo ostala v najlepšem spominu?

Težko izbiram. Upam, da bo to domača Idrija. Če bi se moral odločiti, je bila morda najboljša dirka v Novi Gorici, čeprav tam nisva zmagala. Po napaki smo izgubili veliko časa. Sva pa v močni konkurenci pokazala, da zmoreva veliko.

 | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Ali misli že uhajajo tudi k naslednji sezoni. Na kaj se boste najbolj osredotočili, kaj naj bi prineslo nov napredek?

Veliko je še za postoriti. Vidim še veliko rezerve za napredek. V državnem prvenstvu smo proti profesionalnim dirkačem na mednarodni sceni še vedno daleč na amaterski ravni. Rezerve imam še na kilometrini, torej spoznavanju avtomobila z vsakim prevoženim kilometrom na dirkah. Mislim, da bomo delali predvsem na tem, da bomo naslednje leto še močnejši.

Ken Block Superzvezdnik našim bralcem Avto Superzvezdnik, ki pozna le 4x4

Če prav razumem, se spogledujete tudi z mednarodno sceno?

Glede na to, da smo leta 2011 že bili evropski prvaki z dvopogoni, bi se ob predpostavki, da se letos vse dobro izide, rad vrnil nazaj na evropsko sceno. V najvišjem razredu, v katerem vozimo že zdaj. Ampak ne želim prehitevali stvari. Pomembno je, da ostanem v slovenskem avtomotošportu, ker nam je dal veliko lepih stvari v vseh letih, odkar nastopam. Prav je, da mu vračamo, na primer, da s tako vrhunskim avtomobilom, kot ga imam nastopam na relijih za državno prvenstvo, da ga vidijo navijači na naših cestah.

 | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Slovenske dirkače smo videli tekmovati tudi v svetovnem reli prvenstvu.

Če se bo pokazalo, da bi nekoč imeli dober program, ki bi bil izvedljiv, je to zagotovo lahko priložnost za nastop v svetovnem prvenstvu. Tako stvar bi zagrabil in sprejel z obema rokama. Ne želim si odpeljati le ene dirke, to bi bil eksperiment. Ta trenutek pa je nastop finančno preveliko breme za našo ekipo.

V slovenskem državnem prvenstvu vidimo kar dober vozni dirkalni vozni park. Podpirajo ga tudi nekateri avtomobilski uvozniki, vas na primer Peugeot, Tima Novaka Opel. Kaj to pomeni za slovenski reli?

S slovenskim Peugeotom tesno sodelujem že od leta 2004. Dobro je, ker imajo tesno vez s podjetjem Peugeot Sport iz Francije. Slovenski Peugeot je vezni člen in nam pomagajo na vseh področjih. Vozilo je sicer v lasti ekipe, mi pa poleg naštetega pomagajo tudi finančno. 

Zakaj je toliko dobrih dirkačev iz Idrije?

Rok Turk pravi, da je v Idriji in njeni okolici dober nabor posameznikov, imajo dobro infrastrukturo, kar zadeva ceste, da se naučijo dobro voziti. Pravi, da nekaj mladih fantov, ki jih zanima dirkanje je, zato se za podmladek v slovenskem reliju ni treba bati. 

Kako težko je priti do sponzorjev v Sloveniji. Govoriva zdaj, ko gre gospodarstvu dobro?

Gospodarska klima je dobra, vseeno pa je težko priti do pokroviteljev. Bolj ne, kot ja. Ta prelepi šport bi pri nas potreboval več podpore, potreboval bi tudi več prostora v medijih. Državno prvenstvo je predstavljeno tudi na televiziji. Po dirkah imajo reportaže. Lahko rečem, da se vse skupaj izboljšuje korak po korak. 

 | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Toyota yaris WRC TOYOTA V WRC Avto Toyota bo s pomočjo WRC reli dirkalnika razvijala avtonomno vožnjo

Se izboljšuje?

Se. Zagotovo. Vendar ne tako hitro kot so se poslabšale razmere v času gospodarske krize.

Kaj vam pomenijo dirke?

To je moje življenje. Vsa družina je obkrožena in okužena s tem. To ni hobi. To je del našega življenja. Reli in dirkanje je nek poseben draž.

Se da z dirkanjem preživeti?

Ne. Mogoče kje v tujini, pri nas pa zagotovo ne. Če bi želel nekaj zaslužiti, bi odpeljal dve ali tri dirke. Če pa želiš delati na sebi, napredovati, moraš veliko dirkati, to pa prinaša tako velik finančni vložek, da se kljub profesionalnosti ne da preživeti. 

Florjan Rus Avto Slovencu so v roke zaupali tri 900 tisoč evrov vredne ford fieste

S čim se torej ukvarjate poleg dirkanja?

Sem voznik pri snemanju reklam. Iščejo voznike, ki znajo odpeljati tako, da je spot dobro posnet. V Sloveniji se snema veliko televizijskih avtomobilskih oglasov. Imamo dobre snemalce in tudi voznike. Sem v tem krogu ljudi. 

 | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Kaj pa prosti čas?

Pri takih projektih, kot je dirkanje z dirkalnikom razreda R5 v državnem prvenstvu, je to vsakodnevno delo, vsakodnevna služba. Ne govorim o delu osem ur na dan, pač pa je to pogosto celodnevno delo. Reli odmislim le, ko sem z dekletom in hčerko, ko smo skupaj. Drugače pa moram skrbeti za dobro fizično pripravljenost, kar pomeni tek, kolesarjenje, fitnes.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.