Avto
3317 ogledov

Sodišče odločilo, ali vas lahko zaradi neuporabe čelade res kaznujejo

moped skuter čelada motorist skuterist Anže Petkovšek
Vrhovno sodišče je končalo zmešnjavo, ali se sme kaznovati nekoga na počasnem mopedu (25 km/h), če ne nosi čelade.

Pisali smo že o tem, da je celjsko sodišče lani spomladi zakonodajo tolmačilo tako, da vozniku mopeda, ki ima najvišjo hitrost omejeno na 25 km/h, zaradi nedosledno zapisanih členov ni mogoče izdati prekrškovnega naloga za neuporabo čelade. Istočasno pa mora takšno kazen plačati kolesar (mlajši od 18. let) oziroma njegov skrbnik, saj zakon zanje kazen natančno predpisuje. 

peš cona Saj ni res, pa je Avto Neverjetno, a resnično - kolesarju brez čelade kazen, tistemu na mopedu ne!

Senat vrhovnega sodišča je sedaj presodil, da so celjski sodniki narobe tolmačili zakonodajo. Po mnenju vrhovnih sodnikov vozniki počasnih mopedov kršijo prvi odstavek 34. člena zakona o pravilih cestnega prometa in morajo zato plačati 120 evrov kazni, poroča današnji Dnevnik.

Vrzel v zakonu

Policisti so marca lani ustavili mladoletnika na mopedu (iz kategorije do 25 kilometrov na uro), ker ni nosil čelade, in mu napisali obdolžilni predlog za 120 evrov kazni. Toda okrajno sodišče v Celju, nato pa še okrožno sodišče v Celju sta presodili, da očitano sploh ni prekršek, ker sankcija za kršitev po drugem odstavku 34. člena zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o uporabi zaščitne čelade, ni izrecno predpisana.

"Ni logično, da bi zakonodajalec zasledoval višje standarde varnosti pri uporabi mopedov, hkrati pa bi popolnoma odstopil od vsakršnega sankcioniranja kršitve obveznosti voznikov mopedov glede nošenja zaščitne čelade."

Iz obrazložitve vrhovnega sodišča

Ta odstavek namreč določa, da lahko vozniki najpočasnejših mopedov do 25 kilometrov na uro nosijo bodisi homologirano motoristično čelado bodisi kolesarsko čelado, vendar nadalje kazen za kršitev drugega odstavka 34. člena ni predpisana. Je pa predpisana kazen za prvi odstavek istega člena, ki govori o tem, da morajo vsi vozniki in potniki mopedov, lahkih štirikoles, motornih koles, trikoles in štirikoles brez zaprte kabine nositi motoristično čelado. V nasprotnem primeru morajo plačati 120 evrov kazni, povzema STA.

Nesreča motorista PRVA POMOČ Avto Čelado poškodovanemu motoristu snemite le, če ne diha ali bruha

Po zmešnjavi zaradi ne dovolj precizno napisanega zakona o pravilih v cestnem prometu, zaradi katerega je višje sodišče v Celju v konkretnem primeru presodilo, da policisti ne morejo sankcionirati voznikov mopedov z najvišjo hitrostjo 25 kilometrov na uro, če se ti vozijo brez predpisane čelade, je vrhovno sodišče po poročanju časnika pohodilo zavoro.

Tablica za 25 km/h | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mladenič jo bo vendarle odnesel brez kazni

V zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložila vrhovna tožilka Irena Kuzma, je senat vrhovnih sodnikov stališču tožilstva sledil v celoti in presodil, da ni prav nobenega razloga, da bi se moral zakonodajalec pri sankcioniranju neuporabe čelade pri najpočasnejših mopedih sklicevati še na odstavek, ki dopušča le izbiro med dvema tipoma čelad. Zato voznik ali potnik na mopedu, ki ne dosega hitrosti čez 25 kilometrov na uro, brez čelade kršita že prvi odstavek 34. člena zakona o pravilih cestnega prometa.

Moped ciao 25-tke Avto Kako privarčevati pri registraciji mopeda

V sodbi so vrhovni sodniki zapisali, "da ni logično, da bi zakonodajalec zasledoval višje standarde varnosti pri uporabi mopedov, hkrati pa bi popolnoma odstopil od vsakršnega sankcioniranja kršitve obveznosti voznikov mopedov glede nošenja zaščitne čelade, bodisi zaščitne kolesarske bodisi homologirane motoristične".

Vrhovno sodišče pravnomočne sodbe sicer ne more več spremeniti v škodo obdolženega. Tako se za mladeniča, ki jo je na celjskem sodišču odnesel brez kazni, tudi po sodbi vrhovnega sodišča ne bo spremenilo nič, je pa sedaj vzpostavljena sodna praksa na tem področju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 07:51 17.januar 2018.

    Tisti, ki boste od sedaj naprej plačevali kazen za omenjeni prekršek, poiščite tega mladeniča in mu dajte eno na gobec.

  • Janez_53 13:13 15.januar 2018.

    V normalni državi bi najbrž sodniki uporabili lastno pamet in logično razmišljali: če kaznujemo kolesarja, potem velja to tudi za motorista. Naši zakoni so pa pač takšni, da lahko vsak, ki ima čas in denar, lahko najde luknjo, jo interpretira ...prikaži več po svoje in se izvleče. Lahko le čakamo, da bodo za motoriste popravili zakon, kjer bodo predpisali tudi barve čelad iz osnovne palete, tako da bodo iznajdljivejši lahko dokazovali, da nijansa njihove čelade ni navedena v zakonu!