Avto
25 ogledov

Šole vožnje predrage, kakovost težko določiti

Šola vožnje Saša Despot
Velika večin slovenskih staršev je prepričanih, da so cene na cenikih slovenskih šol voženj previsoke, težave pa imajo tudi pri ugotavljanju kakovosti izvajanja programov pridobitve vozniškega izpita.

Tako ugotavljajo v podjetju Goodyear, kjer so med slovenskimi starši zvedli raziskavo o izbiri šole vožnje za svoje otroke. V Sloveniji več kot polovica staršev (66 odstotkov) meni, da na podlagi njim dostopnih informacij težko ugotovijo kakovost šole vožnje, zato pri izbiri v večji meri upoštevajo osebna priporočila (54 odstotkov).

Velik vpliv na izbor avtošole ima še oddaljenost od doma in usposobljenost inštruktorjev. Zanimiv pa je podatek, da se zgolj 0,8 odstokov za šolo vožnje odloči na podlagi oglaševanja. Poleg tega je velika večina slovenskih staršev (83 odstotkov) prepričana, da so pri nas predrage.

Želijo poročila inštruktorjev

Številni starši želijo bolj aktivno sodelovati pri usposabljanju mladih za vožnjo in biti v večji meri vključeni v njihovo strokovno usposabljanje. Tako bi jih 52 odstotkov vprašanih želelo redno prejemati poročila inštruktorja vožnje o njihovem napredku, 32 odstotkov pa bi jih rado spremljalo napredek iz prve roke, tako da bi bili na urah vožnje skupaj z otroki.

Kot se je izkazalo v Goodyearovi raziskavi, si ogromna večina staršev (89 odstotkov) želi v izobraževanje svojih otrok vpeljati več ur vožnje v slabem vremenu, kot je močan dež, sneg, nevihte ali megla, podoben odstotek (86 odstotkov) pa bi radi vključili tudi več praktičnih vaj, na primer kako zavirati oziroma se pravilno odzvati na cestne nevarnosti.

Komentarjev 4
  • Ivo 22:45 30.maj 2015.

    Sem takoj za, da probamo. Samo ti se greš prvi po pločniku sprehajat, da preverimo kolikokrat te zbijejo takšni šoferčki... Pol pa malo na cesto, v krožišče...

  • speris 16:56 30.maj 2015.

    pri nas izpit: ena placa + 1 mesec, v ameriki: $20 + 3 dni

  • Ivo 13:27 30.maj 2015.

    Seveda. Izpitni center zaprosiš za podatke o uspešnosti šol voženj, pa se vedejo kot da jih prosiš za razkritje vojaške skrivnosti.Starši, ki želijo sodelovati pri usposabljanju so pa itak lahko povsod zraven, samo gre pa nihče.