Avto
31 ogledov

Sovražnik ZDA na zadnjo pot v Lincolnu

Kim Džong Il Reuters
Pokojnega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila so na zadnjo pot popeljali v razkošni neprebojni črni limuzini lincoln continental iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Čeprav je pokojnik sovražil ZDA, pa dinastija Kim prisega na njihove avtomobile.

"Lincoln continental je v stari Aziji veljal za trdno, robustno in zmogljivo vozilo," je dejal obrambni analitik Kongdan Oh, čigar starši so bili rojeni v Severni Koreji, in dodal, da prebivalci te države še vedno živijo v časovni kapsuli iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Za pogreb kultnega voditelja so izbrali limuzine znamke lincoln, stare štiri desetletja. Vse v odličnem stanju so bile okrašene z velikanskimi slikami umrlega voditelja, v eni od njih pa naj bil do groba prepeljan že pokojnikov oče Kim Il Sung, ki je umrl leta 1994. Oh še dodaja: "Verjetno niso dvakrat pomislili, preden so se odločili za lincolna. S tem niso želeli pokazati naklonjenosti do ZDA. Lincoln je že pod vodstvom kitajskega komunističnega voditelja Mao Cetunga zaradi trde konstrukcije veljal za priljubljeno vozilo."

Gregg D. Merksamer, ki je v preteklosti raziskoval pogrebna vozila, je dejal, da vozilo ni primerno za prevoz krste, zato so krsto s truplom položili na belo cvetje, potrdil pa je tudi, da gre za oklepno vozilo. V povorki pogrebnih vozil je bilo tudi na desetine luksuznih mercedes-benzov, ki jih je Kim Džong Il oboževal, številno zastopani pa so bili tudi volkswagen passati iz devetdesetih let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.