Avto
58 ogledov

Sporne policijske pnevmatike na test

Policija, provida, passat Saša Despot
Ministrstvo za notranje zadeve RS je Policijskemu sindikatu Slovenije poslalo pojasnila o nakupu zimskih pnevmatik za vozila policije. V četrtek bodo sporne azijske pnevmatike primerjali na suhem in mokrem terenu.

Pred kratkim smo pisali, da se 59 policijskih avtov vozi s pnevmatikami eksotičnih gumarskih znamk, ki so se na mokrem testu Auto Bilda odrezale tako slabo, da so preostale teste nemudoma končali. Pri nas pa so dobre celo za provide! "Odgovornost ob nesreči bo težko pripisati tistemu, ki je pripravil tak razpis," so opozorili policisti. V Policijskem sindikatu Slovenije so zato od notranjega ministra Gregorja Viranta in generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja zahtevali pojasnila v zvezi s po njihovem mnenju neprimernimi pnevmatikami za policijska vozila. Z njimi se namreč znižuje varnost policistov pri delu, menijo.

Javno naročilo skladno z zakonodajo

Na Ministrstvu za notranje zadeve RS so v odgovoru sindikatu zapisali, da je ministrstvo v postopku javnega naročila za oddajo naročila blaga po odprtem postopku sklenilo pogodbe z dvema dobaviteljema za dobavo 5.110 kosov zimskih pnevmatik z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi v skupnem znesku 357.560 evrov. Pogodbeni izvajalci za dobavo zimskih pnevmatik in vrednosti pogodb so: Bartog (C1714-13-460344, znesek pogodbe 183.514,06 EUR), Bartog C1714-13-460371,znesek pogodbe 134.958,01 evrov) in Goodyear, Dunlop, Sava (C1714-13-460343, znesek pogodbe 39.088,07 evrov).

"Javno  naročilo smo izvedli skladno s pozitivno zakonodajo, ki ureja to področje. Zimske pnevmatike, ki so predmet dobave za zimo 2013/2014, izpolnjujejo temeljne okoljske zahteve iz 11 priloge Uredbe o zelenem javnem naročanju, z upoštevanjem 5. člena spremembe Uredbe o zelenem javnem naročanju," pravijo pri policiji in navajajo merila za izbor ponudnika: energijska učinkovitost ponujenih pnevmatik (upoštevana  kriterija boljšega izkoristka goriv in boljšega oprijema na mokri podlagi), po kateri je ponudnik lahko dobil največ 80 točk, cena ponujenih artiklov, po kateri je ponudnik lahko prejel največ 17točk in popust, po katerem je lahko ponudnik prejel največ tri točke.

Test pnevmatik v četrtek

Bistveni  poudarek  naročnika je bila kakovost ponujenih pnevmatik, ki se izkazuje v njihovi energijski učinkovitosti, šele nato cena ponujenih izdelkov. Pri točkovanju obeh kriterijev (boljši izkoristek goriva in boljši oprijem na mokri podlagi) pa je bil še poseben poudarek na boljšem oprijemu na mokri podlagi.

Ministrstvo bo preučilo tudi pobudo sindikata po pripravi ustreznega internega akta, s katerim bi bilo mogoče dodatno določati višje zahteve za pnevmatike na policijskih vozilih glede na veljavne predpise in zahteve iz homologacije za posamezno vozilo.

Dogovorili so se tudi za test primerljivosti pnevmatik, s katerim želi naročnik, torej Ministrstvo za notranje zadeve, pridobiti informacije o odzivu pnevmatik različnih proizvajalcev na mokrem in suhem terenu. Test bo na poligonu ZŠAM Celje v Ljubečni pri Celju v četrtek z vozilom policije izvedel zunanji izvajalec, to je družba AM Ljubljana.

Komentarjev 4
  • Johan Spohan 15:47 27.november 2013.

    Pri poceni gumah morda na videz res prihraniš morda nekaj deset evrov, ko pa zaradi njih malenkost poškoduješ avto si pa ob nekaj 100 evrov.

  • rogixl 15:46 27.november 2013.

    Pnevmatike so čisto OK. Testiranje kitajskih avtogum so preprečili le lobisti multinacionalk, ki se bojijo konkurence.

  • Lavdan 15:10 27.november 2013.

    Mene zanima koliko bodo dobavitelji oz. posredniki zaslužili pri tem.